Hlavní navigace

MacBook Air: dvojitý nášup vzdušných notesů

22. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dlouho očekávaný update MacBooku Air konečně přišel. A to hned ve dvojité náloži. Dlouhou dobu před středečním představením se spekulovalo nad tím, jak by mohl nový Air vypadat. Koncem léta se dokonce objevily spekulace o tom, že by nový Air mohl být dokonce menší. Informace o tom, že by jeho velikost mohla být dokonce 11,6" vzbudila rozruch a hned se ozývaly hlasy blahořečící Applu za znovuzrození malé velké legendy dvanáctipalcového iBooku.

Celou hodinu od počátku prezentace Steve napínal nejen přítomné novináře, ale tentokrát i všechny diváky, kteří se připojili na přímý přenos ze stránek Apple.com,. Nechal je v napětí přes prezentaci inovovaných částí balíku iLife¬¥11, ukázkách novinek v připravovaném operačním systému Mac OS 10.7 Lion, který vyjde v létě příštího roku. Ty byly nicméně velmi zajímavé a i z této nepatrné ochutnávky je jasné, že se máme na co těšit. Zajímavou informací bylo to, že po dlouhých zkouškách se na konec u Apple rozhodli, že nebudou rozšiřovat možnosti ovládání u MacBooků a stolních Maců o dotykovou variantu. Nepřijde jim to příliš praktické a v tuto chvíli již existují dvě praktické alternativy. Magic TrackPad a Magic Mouse.

MacBook Air 2010 01

A pak to přišlo. Na pozadí se objevil nápis "One more thing‚Ķ", novináři se začali vrtět na židlích a určitě většina diváku doma rozšířilo zorničky a zbystřilo pozornost. Po dramatické pauze začal Steve mluvit o uzavření kruhu mezi MacBookem, iPadem a iPhonem. Pak se řečnicky zeptal, co se stane, když se Mac setká s iPadem. A bylo jasno. Nový MacBook Air je tu. Veškeré spekulace byly najednou jasné a potvrdila se i jedna z posledních vizí nového Airu.

MacBook Air update 2010 - konečně!

Co tedy můžeme očekávat od vymodlené inovace? Předkládám vám technické specifikace, které ve svém článku o novinkách krátce shrnul kolega Lukáš Václavík na stránkách apple.cnews.cz:

Nejmenší MacBook byl tentokrát oním překvapením na konci. I když tak překvapeni jsme zase nebyli, na internet už tento týden pronikly obrázky šasi a o novinkách se vědělo. To nic nemění na tom, že Apple odvedl kus práce a MacBook Air ještě o chlup zmenšil. A pak ještě jednou. Model s 13,3" úhlopříčkou totiž dostal 11,6" bráchu.

Definitivně padla poslední mechanická součástka, pevný disk. Místo toho přijde rychlejší NAND flash paměť přímo na desce. To uspoří místo, hmotnost i spotřebu. Rozměry hrály hlavní roli, Steve Jobs dokonce tvrdil, že chtěli udělat takový iPad pro ostatní notebooky. Jednou tak prý budou vypadat všechny. Oba modely mají v nejužším místě 3 mm, v nejširším 17 mm. Třináctipalcový MBA váží 1,32 kg, jedenáctipalcový jen 1,06 kg. To je méně než předchozí modely: šířka 4,1-19 mm a hmotnost 1,36 kg.

MacBook Air 2010 13,3" s 11,6"

Oba Airy dostaly obyčejný TN displej s LED podsvícením. Větší je s poměrem stran 16:10 a navýšeným rozlišením 1440 × 900 px, menší model pak 1366 × 768 px a poměr 16:9. Pomocí Mini DisplayPortu lze ale připojit i velký externí monitor.

MacBook Air: malý a menší, zdroj: Apple

Překvapivě zůstávají starší procesory Intelu Core 2 Duo. U 13" MBA je to dvoujádro s frekvencí 1,86 GHz, nebo volitelně 2,13 GHz. Oba mají 6 MB L2 cache, 1066MHz sběrnici a v základu také 2 GB RAM (DDR3, možné rozšířit na 4 GB). Menší 11" dostal úpornější C2D s frekvencí 1,4 GHz, 3 MB L2 cache a 800MHz sběrnicí. Volitelně se bude prodávat ještě 1,6GHz model. Pro RAM platí to samé, co pro větší MBA.

MacBook Air 2010 02

Grafický čip pochází opět z dílny Nvidie. GeForce 320M s 256MB pamětí známe už s obyčejných MacBooků. SE 48 CUDA procesory si troufne na akceleraci některých funkcí přes rozhraní OpenCL, což se bude hodit hlavně u pomalejšího ULV procesoru 11" Airu.

Nový MacBook Air charakterizuje celohliníkové provedení Unibody. Apple nahradil kulatější hrany ostřejšími, i konektory se z výklopného bloku napevno stěhují přímo na bok. Dokonce přibyl druhý USB a 13" model má také slot pro SD karty. Na boku se nachází také mikrofon, sluchátkový jack, Mini DisplayPort a nabíjecí konektor MagSafe.

Oběma Airům zůstala plnoformátová klávesnice (samozřejmě bez numerického bloku) a velký multidotykový trackpad. K síti se připojíte pomocí Wi-Fi 802.11b/g/n, s telefonem jej můžete spárovat přes Bluetooth 2.1. K rychlejší síti jej nepřipojíte ani tentokrát, pevný kabelový Ethernet chybí.

Úsporami se podařilo prodloužit výdrž na baterie. Apple slibuje sedmihodinovou výdrž 13" modelu a pětihodinovou u 11" Airu. Oba vydrží 30 dnů v pohotovosti. Pět hodin už dnes neoslňuje. Naopak, běžné notebooky s ULV procesory Intelu vydrží při o něco vyšší hmostnosti více.

MacBook Air 2010 03

CS24

A kolik budou stát?

  • 11,6" model, 1,4 GHz, 64GB SSD, 2 GB RAM (999 USD)
  • 11,6" model, 1,4 GHz, 128GB SSD, 2 GB RAM (1199 USD)
  • 13,3" model, 1,86 GHz, 128GB SSD, 2 GB RAM (1299 USD)
  • 13,3" model, 1,86 GHz, 256GB SSD, 2 GB RAM (1599 USD)

Na trhu se už objevily, v ceně je také systém Snow Leopard a balík aplikací iLife. Nejlevnější se může stát zajímavou alternativou nejlevnějšího plastového MacBooku. Ale s nižší výdrží, menším diskovým prostorem, bez DVD a hlavně s téměř polovičním výkonem procesoru.

Zdroj: AppleCnews