Hlavní navigace

Maingear přichází s řešením pro fanoušky kompaktních PC - tentokrát v hávu AMD

3. 8. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Není tomu dávno, co Gigabyte přinesl na trh svou řadu kompaktních PC Brix – pozoruhodnou různobarevnou krabičku, která v naprosto stísněných podmínkách umožňovala celkem pozoruhodný výkon. Vždyť v jedné ze zelených verzi byla napasovaná prakticky plnohodnotný procesor Intel Core i5 a desktopová grafická karta GTX 760.

Když pomineme omezené možnosti chlazení, vyšší teploty, hlučnost a vliv těchto proměnných na celkový výkon, tak proporcemi a nekonvenčním designem se jednalo o celkem evoluční (nikoli revoluční) krok, který možná jednoho dne pozmění tvář klasických PC, jak je známe.


A právě na červenou edici Brix od Gigabyte navazuje Spark od Maingear. Designem jsou si natolik podobné, že ho bez obav můžeme nazvat klonem. Tuto tezi podpoří i použité komponenty: čtyřjádrové APU Richland A8-5557M na frekvenci od 2,1 GHz do 3,1 GHz (s integrovanou Radeon HD 8550G), samostatná grafická karta R9 M275X, 500GB HDD Western Digital Blue se 7 200 otáčkami a další drobnosti jako zvukovka Realtek HD nebo síťovka.


Na rozdíl od kompaktních notebooků by to s touto krabičkou bez možnosti připojení k TV nebo monitoru šlo jen velmi těžko. K dispozici je tedy HDMI, miniDisplayPort a pro připojení dalších periférií čtyři porty USB 3.0. V případě operačního systému má uživatel několik možností. Samotný stroj dorazí holý s možností doinstalovat si Linux nebo Steam OS. Samozřejmě existuje možnost připlatit si a dostat tento minipočítač s kteroukoli předinstalovanou edicí Windows 7 nebo 8.1 v 64b variantě.


Při samotné volbě mezi krabičkou od Gigabyte a Maingear tak bude hrát roli nejen cena ale i samotný výrobce. Maingear nabízí možnost vylepšení stávajících komponent jako je upgrade paměti z 8 GB na 16 GB RAM od Corsair Vengeance, 1TB SSD nebo externí optickou mechaniku či dodatečný software.

WT100

Místa je skutečně málo a vlastoruční upgrade by se mohl projevit jako nesnadný úkol. Nikoho asi nepřekvapí, že byl tento kompaktní PC původně plánovaný jako Steam Machine. V Maingear ale nechtěli čekat, až Valve doladí mouchy a rozhodli se jít na trh už teď. Základní verzi této sestavy si lze pořídit za cenu kolem 699 $, což je něco málo přes 14 000 Kč.

Zdroj: Tom's Hardware, Techpowerup, Gigabyte