Hlavní navigace

Malá dávka oprav a možnost pokračovat ve čtení článků na počítači [Windows Insider]

20. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Jedna nová funkce je v Česku skoro nevyužitelná, aspoň získáváme důležité opravy.

Přesně po týdnu Microsoft uvolnil další testovací vydání svého operačního systému do kanálu Fast ring. Což mi navzdory slibům, o zvýšené kadenci ve skutečnosti jako zvýšení kadence vydávání nepřipadá. V průběhu vývoje se stávalo, že jsme vídali nová sestavení co týden, ale nechme to stranou. Windows 10 Insider Preview build 16291 přichází osamocen, mobily nové sestavení zatím nezískaly.  Přesto se mobilů dotýká jedna novinka, jen jde o zařízení s Androidem a iOS. Microsoft opět porušil pravidlo, že by na poslední chvíli již do Windows neměl přidávat nové funkce. Tentokrát umožňuje prostřednictvím Cortany plynule přejít od práce na mobilu k práci na počítači. Lépe řečeno můžete pokračovat ve čtení článků, více nástroj v této oblasti zatím neumí. Již delší dobu však zvládne na počítač přeposílat oznámení nebo SMS, což ale v Česku vzhledem k nepřítomnosti digitální asistentky stejně nemusíme řešit. Před zhruba dvěma měsíci Redmondští uvedli možnost pokračovat ve čtení na počítači, toto řešení ale spočívalo v samostatné aplikaci pro Android.

Ohledně známých potíží…

Kromě této drobnosti nabízí nové sestavení jen pár oprav, což je v tuto chvíli to hlavní. Mimochodem, ještě během vývoje Creators Updatu se Microsoft netajil známými chybami v sestaveních. Existuje k tomu také dobrý důvod. Lidé pak nemusí známé potíže zbytečně znovu hlásit a navíc se jim mohou vyhnout.

CS24

S novým sestavením mohou nastat potíže na Surfacu Pro 3 S novým sestavením mohou nastat potíže na Surfacu Pro 3

V poslední době se Microsoft ale s odhalováním známých chyb neobtěžuje. Takže reálně netušíme, kolik chyb vlastně dnes Fall Creator Update obsahuje, tj. jak je aspoň papírově stabilní a jak moc jsme blízko ukončení hlavní fáze vývoje. To nehodnotím pozitivně, jde o krok zpět k netransparentnosti, která je zvlášť v případě testovacího programu nevhodná. (Pokud si Microsoft myslí opak, měl by si to dobře vyargumentovat.)

Vlastníte-li Surface Pro 3, mohli jste v poslední době s testovacími verzemi Windows zaznamenat problémy. V případě sestavení 16288.1 a 16291 je možné, že se zařízení dostane do stavu, kdy nelze spustit operační systém. Microsoft na nápravě chyby pracuje, mezitím můžete ručně zkusit navržené dočasné řešení situace, pokud váš systém nechce nastartovat.