Hlavní navigace

Malá serverová roadmapa AMD

8. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsem tlumočil zprávu Fudzilly, že AMD plánuje přejít na vylepšený 45nm výrobní postup (s využitím high-k materiálu, který Intel u 45nm procesu používá už od začátku) a že jedním z prvních procesorů, které jej využijí, bude čtyřjádro jménem Hydra. V diskuzi padlo jméno Istanbul a otázka, jak souvisí s Hydrou. Snad tedy dnešní malou roadmapou objasním alespoň některé souvislosti.

Istanbul je procesor určený pro dvou- a víceprocesorové platformy a má šest jader. Bude vyráběn 45nm procesem, architektura je stále „K10.5“, jako u čtyřjádrového čipu Shangai. Hexa-core Opteron by se měl dostat na trh ve druhé polovině roku 2009. Není známo, zdali bude Istanbul používat high-k výrobní technologii.

Vylepšovat se nebude jen výrobní proces. Jak napovídaly i starší roadmapy, postupně se bude přecházet na paměti typu DDR3. Istanbul bude používat osvědčený Socket F (LGA1207) a mělo by být možné jej ve starších strojích osadit namísto dvou- nebo čtyřjádrových Opteronů – zde tedy DDR2 zůstávají. V desktopu se ale na „upgrade path“ tolik hledět nemusí, a tak bychom se ve druhé čtvrtině roku 2009 měli dočkat čtyřjádrového procesoru jménem Suzuka, jehož paměťový řadič bude podporovat DDR3 a který bude používat nový Socket AM3. Znovu zdůrazňuji, že zde mluvíme o jednoprocesorové platformě (tedy Phenomy a Opteron řady 1000).

Počátkem roku 2010 by mělo být vydáno jádro Sao Paulo, což je opět serverové šestijádro (vylepšený Istanbul). U něj snad už můžeme počítat s high-k výrobou a co vám za moment řeknu implikuje přepracovaný paměťový řadič, takže také podpora DDR3 je pravděpodobná – tedy za předpokladu, že následující tvrzení Fudzilly je pravdivé. A to tvrzení jest, že se Sao Paulem přijde na trh ještě dvanáctijádrový procesor Magny Cours, který bude složen ze dvou čipů Sao Paulo. Stále se zde jedná o 45nm výrobní postup!

S HyperTransportem není problém propojit dva nebo i více procesorů, problémem je přístup do paměti, když každý čip má vlastní řadič. Jsou dvě možnosti – buď bude aktivní pouze jeden řadič a druhý čip bude data dostávat skrz HyperTransport (což je velmi neelegantní řešení s jasně viditelným úzkým hrdlem), nebo budou čipy sdílet celkem čtyři paměťové kanály. Druhá možnost je v každém případě složitější, AMD by se ale vývoj potřebných technologií vyplatil dvakrát – využily by ji i grafické akcelerátory od ATi, podle které je budoucnost vícečipová. Mimochodem, o sdílené paměti se spekuluje už v souvislosti s R700, ale je to skutečně pouze spekulace, takže se nemusíte příliš vzrušovat.

CS24

Nakonec si povíme ještě pár slov o čipsetech. Přestože AMD získala akvizicí ATi vlastní čipsety, v serverech se stále spoléhá na Nvidii a Broadcom. Tak tomu bude i v příštím roce, až v roce 2010 AMD přejde na vlastní RD890S a RD870S, párované s jižním můstkem SB750 (Fudzilla píše SB700, to je ten s nefunkčním generátorem taktu; SB750, který jej nahradí, toto napraví a ještě přidá integrovanému SATA řadiči podporu RAID 5).

Zdroj: Fud zil la

Autor článku