Hlavní navigace

Marvell Armada: nabouchané tříjádro pro mobily

23. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv se zaměřením nejedná vysloveně o desktopovou hardwarovou sféru, přesto je určitě škoda takový skvost opomenout (navíc v minulosti jsme často psali i o procesorech ze stáje ARM). Marvell se totiž se svým nejnovějším SoC (system-on-chip) řešením vytáhnul skutečně vysoko, posuďte sami.

Celým jménem Marvell Armada 628 je tříjádrový procesor, dvě jádra jsou si podobná jako vejce vejci (frekvence 1,5 GHz) a starají se o rychlou odezvu systému, třetí jednotka je poněkud odlišná: její frekvence je (oproti sourozenecké dvojici) pouhých 628 MHz a má za úkol provádět jednodušší výpočty, čímž také ušetří nemalou část energie. Výrobce věří, že jde o lepší přístup než pokročilá správa napájení.

Velikost vyrovnávací paměti druhé úrovně je 1 MB, novinka v sobě dále nese šestici výpočetních jednotek pro 3D obraz (!), schopnost přehrávat video v kvalitě 1080p (včetně stereoskopické projekce, alias 3D), vysoce kvalitní zvukový výstup a pokročilé šifrovací algoritmy. Armada 628 je také prvním mobilním procesorem, jenž plně podporuje rozhraní USB 3.0.

Tříjádrového SoC se dočkáme v zařízeních již příští rok, konkurence v podobě Nvidia Tegra 2 se má rozhodně čeho bát.

Zdroj: TC Magazine

Autor článku