Hlavní navigace

Microsoft bude podporovat Surface nejméně čtyři roky. O Windows RT avšak mlčí

27. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Především firmy sahají po produktech s dlouhou dobou podpory. Pokud chce Microsoft v tomto sektoru uspět, musí své produkty opečovávat celé roky. Běžní koncoví uživatelé obvykle doplácí na konzumní styl v tom, že se mohou se softwarovou podporou rozloučit až příliš brzo. Neplatí to v případě Windows, tam nám Microsoft ještě zaručuje spoustu let, po která operační systém bude záplatován.

Tip: Životnost Windows Vista prodloužena do roku 2017, Windows 7 přežijí až do roku 2020

Podívejte se ale na chytré telefony, které představují typické spotřební zboží. Výrobci kašlou především na Android a vydávají nové přístroje, místo aby uvolňovali aktualizace pro staré. Že se rok starý telefon ocitne na seznamu odepsaných přístrojů, není nic neobvyklého. Přestože máte stále docela nový a výkonný přístroj, musíte se smířit se starším softwarem.

V opačném případě musíte pořídit nový model. Apple slibuje lepší podmínky, ale i tak vám iPhone nebo iPad nevydrží déle než dva a půl roku. Když vydávání aktualizací skončí, ze zastarávajícího stroje se stává především bezpečnostní riziko. Microsoft s vlastním tabletem naštěstí navazuje na domácí tradici.

 

To znamená, že ho bude podporovat poměrně dlouho – minimálně ve srovnání s ostatními výrobci určitě. Surface RT bude podporován až do 11. dubna 2017. Existuje přirozeně aspoň teoretická šance, že bude konečný termín smrti posunut ještě dále do budoucnosti. Microsoft podobně prodloužil fázi všeobecné i rozšířené podpory Windows Vista a Windows 7. Jak dlouho budou vycházet záplaty pro tyto produkty, víme. Co ale Windows RT?

MMF24

S nimi se nerozloučíme dříve než v roce 2017, což nám zaručuje předchozí informace o tabletu Surface. Přímý příbuzný, a sice Windows 8, má stanoveno, že hlavní fáze potrvá do roku 2018 a rozšířená podpora vyprší až v roce 2023. Budou stejně dlouho podporována Windows RT, která cílí spíše na domácí uživatele než na firmy? Víme jen to, že stejný životní cyklus jako Windows RT bude mít kancelářský balík Office Home and Student 2013 RT.

Zdroj: Microsoft