Hlavní navigace

Microsoft chystá displeje s hmatovou odezvou. Přestane nám chybět fyzická klávesnice?

18. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za posledních několik let se zásadně proměnil způsob interakce mezi uživatelem a digitálními zařízeními. Zvláště u výrobků určených převážně pro konzumaci obsahu dnes v drtivé míře převládají dotykové displeje a z některých operačních systémů (Android) se vlastně pomalu vytrácí i podpora pro několik zbývajících hardwarových tlačítek.

Na tom není nic zvláštního a z pohledu výrobců navíc platí, že čím méně komponent, tím lépe (spolehlivěji, rychleji a levněji). Oproti běžné klávesnici a myši však dotykovým displejům stále něco chybí – důležitá zpětná vazba v podobě mechanického odporu a tvaru tlačítek. Tím se dotykové ovládání stává méně přesné a klade mnohem vyšší nároky na zapojení zraku. O nízké ergonomii psaní pak ani nemluvě.

 

Po několika letošních patentech Microsoftu (např. samočisticí obrazovka a dotykový displej s okamžitou odezvou) tak přišla na řadu hmatová odezva, přičemž laboratoře Redmondu již mají k dispozici několik prototypů (třeba upravená Lumia 920). Microsoft by zřejmě uvedenou technologii navíc rád poskytl většině svých budoucích zařízení.

Řeč je o displeji, který na základě zobrazených informací zvládne upravit hmatový vjem. Hmatové odezvy je u každého z prototypů dosaženo jiným způsobem – rozkmitáním horní vrstvy displeje na základě piezoelektrického jevu (proměnlivé tření), elektrostatickým nábojem apod.

Kdy se daná technologie objeví na pultech obchodů není jasné, nicméně v podobné oblasti již experimentují i jiné společnosti a včasné uvedení na trh může znamenat konkurenční výhodu. S některým z řešení se tak můžeme setkat relativně brzy a třeba právě na zařízeních s logem Windows Phone.

CS24

Zdroj: Neowin