Hlavní navigace

Microsoft chystá nové Malování. Paint ve Windows 10 naučí kreslit ve 3D i děti

10. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Program Malování se objevil již ve Windows 1.0 z roku 1985, jeho barevná verze ale přišla až na sklonku 80. let spolu s Windows 3.0. V té době shodou okolností vznikal i Photoshop. Dnes si oba programy nemohou být vzdálenější. Adobe vyvíjí drahý profesionální nástroj pro grafiky, zato Malování zůstává jednoduchým prográmkem přibaleným k Windows, který se tam podobně jako WordPad nachází spíš ze zvyku.

Chystaný Paint zjednoduší práci s 3D objekty
Chystaný Paint zjednoduší práci s 3D objekty

Malování několikrát změnilo uživatelské rozhraní, přibyly nové funkce i podpora dalších formátů, ale v principu je to stále jednoduchý 2D editor. Pro Windows 10 ale vyjde nová verze s dalšími funkcemi a poprvé i 3D graifkou. WalkingCat od včerejška na Twitteru zveřejnil několik informací a videí. WindowsBlogItalia už má dokonce program ke stažení.

 

Zveřejněná videa ukazují, že Microsoft opět mění uživatelské rozhraní a více se zaměřuje na ovládání perem. Klíčovou funkcí je však 3D editace. Ta vypadá hodně jednoduše. Třetí rozměr – zdá se – bude možné dodatečně přidat i plochým objektům. Výsledné modely pak půjde obarvit a umístit v prostoru.

Stejně jako se staré Malování nemohlo rovnat Photoshopu, ani to nové nebude konkurencí pro Blender nebo Mayu. Jednoduché modelování spolu s dobrou podporou 3D tiskáren ve Windows 10 ale může způsobit, že výsledné soubory nemusí skončit jen ve složce Dokumenty, ale také v podobě plastových hraček.

CS24