Hlavní navigace

Microsoft natočil animovaný kraťas k 20. výročí Linuxu (video)

25. 7. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Že Microsoft peče dorty Mozille ke každému uvedení Firefoxu, asi víte. Teď ale Softies poslali dárek nadaci The Linux Foundation, která zastřešuje aktivity okolo systému s tučňákem v názvu. V minutovém klipu uvidíte, jak spolu oba světy po celou dobu existovaly.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Před pár lety si Linux říkal o místo na trhu. Svobodný systém a aplikace byl ostře v kontrastu s politikou Microsoftu. Však se také redmondský obr snažil v roce 1998 Linux zastrašit tzv. halloweenskými dokumenty. Zaměstnanci firmy přiznali, že svobodný software dokáže v mnoha ohledech konkurovat Microsoftu a v dokumentech byly rovněž uvedeny postupy, jak rozvoji free a open-source softwaru zabránit.

I dnes prý mezi sebou tučňák a okna stále hašteří a na smír to zatím nevypadá. Nebo ano? Závěr ukazuje, že už možná nebudeme vnímat vztah jako Microsoft vs. Linux, ale Microsoft a Linux.

KL24

Každopádně se za těch 20 let událo mnohé. I když se Linux nestačil uchytit na desktopech (podíl pod 1 %), na poli serverů, síťových zařízení a superpočítačů dnes Linux a jiný svobodný software dominuje. A díky Androidu má výrazný podíl mezi mobilními systémy. Viz statistiky na Wikipedii.

Poznámka: jestli video opravdu pochází od Microsoftu, se nám nepodařilo dohledat. Ale uvažujme o presumpci viny :-).