Hlavní navigace

Microsoft opustil muž zodpovědný za Xbox One. I česká pobočka mění vedení

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redmondskou firmu překvapivě opouští Don Mattrick, šéf interaktivní divize, která je zodpovědná za Xbox. Od 8. července totiž bude coby výkonný šéf řídit herní studio Zynga. Míří tak z vrcholu zpět na začátek. Zatímco v Microsoftu se pod jeho vedením dařilo a herní byznys začal vzkvétat, Zynga si naopak prochází krizí. Hlavně kvůli velké konkurenci v oblasti sociálních a mobilních her.

Studio loni muselo propouštět a navíc už dlouho nevydalo žádný velký hit. Daří se mu hlavně na Facebooku díky karetním hrám a titulům *ville. Aplikace Zyngy na Facebooku používá každý měsíc 150 milionů lidí, o fous už jej ale předběhli vývojáři ze společnosti King, viz App Data. Na oznámení o příchodu Mattricka reagovaly akcie společnosti 10% růstem, takže za oceánem věří, že by se s novým vedením mohlo znovu dařit.

Don Mattrick
Don Mattrick (foto: Microsoft)

Mattrick má určitě hodně cenných zkušeností. V osmdesátých letech spoluzaložil studio Distinctive, ve které vyvíjel především závodní hry (Test Drive či Stunts). V roce 1991 pak tuto společnost pohltil herní gigant Electronic Arts, kde se Mattrick vypracoval až na pozici šéfa všech studií. Série Need for Speed, FIFA nebo Sims byly hlavními úspěchy jeho kariéry.

V roce 2007 pak odstartoval novou štaci, v Microsoft se staral o Xbox. Pod jeho vedením nabrala firma skoro 50 milionů hráčů Xbox Live, prodala 75 milionů konzolí a 24 milionů Kinectů. Mattrick donedávna dohlížel i na vývoj nového Xboxu One a Kinectu 2 a do poslední chvíle obhajoval některá kontroverzní rozhodnutí.

 

Zajímavé je, že za podobných okolností firmu loni opustil Steven Sinofsky, šéf Windows, který akorát stačil vydat „osmičky“ a pak z firmy odešel. V posledních pěti letech z Microsoftu odešly i další silné osobnosti. Kupříkladu Steven Elop šéfoval byznysové divizi (má na starost Office) a nakonec skončil jako CEO Nokie. Ze serverové divize utekl Bob Muglia. Z pozice hlavního softwarového architekta zase odstoupil Ray Ozzie. Nebo Robert Williams, který řídil vývoj Windows Phonu, zamířil do Amazonu.

Česká pobočka mění generálního ředitele

Škatulata proběhla i v českém Microsoftu. Roman Cabálek, ejnž tuzemskou pobočku řídil od roku 2010, se v rámci Microsoftu přesune někam jinam (zatím nevíme kde). Jeho pozici zastoupí Biljana Weberová, která v pozici generální ředitelky doteď vedla slovinskou pobočku. Předtím 18 let pracovala v IBM.

„Jsem moc ráda, že jsem získala příležitost stát se součástí Microsoftu v České republice. Jsem si ale samozřejmě vědoma i velké zodpovědnosti, kterou tato pozice přináší, zvláště pak v tomto čase plném ekonomických výzevJak z pohledu trhu, tak i interně je dnes Microsoft v České republice považovaný za pobočku s vysoce talentovanými a úspěšnými lidmi. Dosáhl zdravého růstu a pokračování v tomto trendu je mou prioritou,“ říká Biljana Weberová. 

„Těší mě, že se Biljana stává novou generální ředitelkou Microsoftu v České republice, jelikož do této role přináší výjimečné zkušenosti z vedoucích pozic v Microsoftu i IBM. Jsme hrdí na dlouhodobý výkon českého týmu. Český trh nabízí mnoho příležitostí a dnešní oznámení odráží důvěru v naši strategii pro tuto zemi a schopnost hrát v jejím společenském a ekonomickém rozvoji klíčovou roli,“ říká Don Grantham, prezident Microsoftu pro střední a východní Evropu. A dodává: „Rád bych poděkoval Romanovi za jeho výkon a výsledky při řízení české pobočky a popřál mu hodně štěstí v jeho budoucí roli, kterou brzy oznámíme.“

MMF24

Zdroj: Zynga