Hlavní navigace

Microsoft představí Windows 8 dnes, v 17.15. Sledujte událost roku

25. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzhledem k tomu, jak velkou revoluci slibují Windows 8, nelze čekat, že by uvedení tak kritického produktu Microsoft nepojal ve velkém stylu. Osmičky představují velký milník. Budoucnost slibuje řadu zajímavých přenosných počítačů, hybridů, sám Surface je skvělým příkladem toho, co všechno můžeme čekat. Víme jen jedno, velké krabice schované pod stolem budou vycházet z módy. Pokud nějaký takový stroj budete doma mít, pravděpodobně bude dobré k němu připojit dotekovou obrazovku.

Tip: Recenze: (skoro) konečný rozsudek ve věci revolučních Windows 8

Nemusíme se příliš opakovat, všechno podstatné o Windows 8 padlo v naší velké recenzi, kterou si určitě přečtěte. Nezapomeňte ani na další články, v nichž jsme vám nabídli pohled na to kdo jsou Windows 8, proč přichází a co je jejich poselstvím. Pokud nás čtete pravidelně, víte, že se Microsoft mění. Ona transformace se v podstatě zlomí právě s uvedením Windows 8 na trh. To bude definitivní tečka za minulostí. Tehdy nastoupí nový operační systém a budeme napjatě vyčkávat, kam se posune jeho nástupce.

 

Od „Windows 9“ vlastně v tuto chvíli čekáme možná ještě víc, než od Windows 8. ale nepředbíhejme, žijme přítomností, resp. blízkou budoucností. Microsoft vstup do nové éry vstoupí velkou událostí. Oslavy budou zahájeny v New Yorku dnes, v 17.15 našeho času. Vyvrcholí půlnocí, kdy bude prodej Windows 8 (a Surface) oficiálně zahájen. Textový přímý přenos od nás nečekejte, raději vám nabídneme plnohodnotný report již brzy po skončení události. Slibujeme, že budeme pracovat jako otroci, abychom vám bleskově přinesli souhrn všech důležitých milníků.

Stalo se v posledních dnech

Microsoft nás celý rok pořádně zaměstnával, především od léta se pořád něco dělo, Redmondští na sebe dokázali strhnout pozornost skoro v každém týdnu. To je důvod, proč nečekáme, že by se dnes vytasili s nějakou další přelomovou novinkou. Je pravda, že dokáží překvapit, jak jsme se letos několikrát přesvědčili. Když od nich člověk očekává oznámení něčeho důležitého, nepředstaví nic, zatímco v nečekané chvíli nás oblaží novinkami. Jen poslední týden byl pořádně nabitý, hodil by se k němu titulek „Microsoft znovu zasahuje“.

Podívejme se nejprve v krátkém přehledu, co máme po uplynutí posledních pár dní za sebou:

Pozvánka na událost v New Yorku
Pozvánka na událost v New Yorku; Zdroj: Mashable

Stane se dnes večer

Microsoft určitě nebude hovořit o případném nástupci Windows 8, nebude žhavému želízku v ohni krást pozornost. Naopak bude jistě ukazovat, proč je jeho nový produkt tak skvělý. Čekáme spoustu zajímavých zařízení, která nám ukáží potenciál a možnosti nasazení operačního systému.

Ke slovu se dostane domácí Surface. Pravděpodobně dojde na odhalení menších novinek, Microsoft by v souvislosti s hranatým prostředím přinejmenším měl uvést přepracované podoby svých webů. Víme, že například Skype.com projde velkým redesignem. Zřejmě nebude sám, všechny stránky spadající pod Microsoft musí ladit s nových duchem společnosti. Ten je hranatý. Metro ostatně navštívilo dokonce i herní konzoli Xbox 360.

Server LiveSide.net získal obrázek připravované podoby webu Skype:

Připravovaný web Skype.com
Připravovaný web Skype.com; Zdroj: LiveSide.net

 Připravovaný web Skype.com Připravovaný web Skype.com Připravovaný web Skype.com 

Od oblých tvarů upustil rovněž portál MSN.com. Ten si již můžete sami zobrazit ve svém Internet Exploreru 10, jinde se vám hranatá verze neukáže.

Portál MSN ve verzi pro IE10
Portál MSN ve verzi pro IE10
 

Co dál, kromě webových stránek? Microsoft by mohl lépe přiblížit, jaký je rozdíl mezi Windows 8 a jejich sourozencem Windows RT. Podle všeho s tím má řada lidí problém, což se dokonce vztahuje i na zaměstnance sítě obchodů Microsoft Store. Firma by se mohla částečně zaměřit na aplikace, protože ekosystém aplikací bude to, co rozhodne o osudu Osmiček. Takže oznámení nějakých nových, snad i exkluzivních aplikacích, by bodlo. V tuto chvíli se ve Windows Store pohybují řádově tisíce kusů, mezi nimi spousta nesmyslných a málo kvalitních.

Přímý přenos

Přímý přenos budete moci sledovat prostřednictvím živého videopřenosu. Dostupný by měl být patrně na této adrese, jakmile budeme mít možnost, vložíme pro vaše pohodlí přehrávač přímo sem, do tohoto článku. Nebo si můžete počkat, až vám přineseme report. Přímý přenos údajně bude trvat jednu hodinu, byť celá akce v New Yorku potrvá celý den.

Oživeno: nová podoba webu Microsoft.com

Již před zahájením oslav jsme se dočkali spuštění nových verzí webů. Konkrétně si přepracovaný obsah můžete prohlédnout především na hlavní doméně Microsoft.com. Stránka vyhovuje standardům nastaveným Metrem, což znamená, že je hranatá. Pěkně reaguje na změnu velikosti okna prohlížeče.

Nový web

Jak se zdá, nahozena byla i úplně nová verze webu Windows.com. Pokochejte se moc pěkně vypadající stránkou.

MMF24

Nový web


Článek průběžně aktualizujeme. Zůstaňte na příjmu.