Hlavní navigace

Microsoft SideWinder X4: stará dobrá herní klávesnice (minirecenze)

26. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Na rozdíl od modelu X6 je tato klávesnice střídmější a také levnější. Připomeňme si, že X6 má dvě velká kolečka pro ovládání hlasitosti a podsvícení a současně má odpojitelný numerický blok, který lze ke klávesnici připojit i zleva.

Sidewinder X4 je provedena stejně precizně a integrovaná předložka dodává na bytelnosti. Microsoft bohužel podlehl módě ještě více, než u X6 a kromě předložky jsou veškeré plochy mezi tlačítky z lesklého plastu. Otisky prstů ulpívají také na samotných klávesách, které jinak mají ideální střední zdvih. Předložka je docela krátká a strmá, ovšem svou funkci plní a nepíše se s ní špatně.

Mezi hlavní přednosti iksčtyřky, které dává Microsoft na odiv na krabici, patří anti-ghosting, podsvícení a makra.

Rozložení není na českou klávesnici úplně standardní. Dlouhý levý shift a menší enter jen na jeden řádek jsou obvyklé spíše u US verze. Dejte tedy pozor, zda vám rozložení bude vyhovovat. Dalo by se říct, že Microsoft na rozdíl třeba od Logitechu použil stejný "odlitek" klávesnice pro celý svět a změnil jen popisky. Osobně mi to nevyhovuje, ale řada psavců dlouhý levý shift uvítá. Malý enter je již horší. Na klávesnici se píše velmi dobře, pomineme-li méně standardní rozvržení některých kláves. Jejich chod není nijak hlučný, přestože jde "pouze" o membrány.

Promyšlené detaily

Horní řada F kláves má užší profil a nad nimi se nalézají další funkční klávesy. Zatímco X6 zde má dvě otočná kolečka, tak X4 má pro úpravu hlasitosti dvě tlačítka (třetí pro ztlumení) a podsvětlení se přepíná dalším tlačítkem (ve čtyřech krocích, jeden z nich je vypnuto). Nad numerickým blokem se nachází tlačítko pro spuštění kalkulačky - maličkost, ale podařená. Druhou drobností, tentokrát pro hráče, je zvýraznění klávesy W dvěma tečkami pro snadnější nahmatání herních kláves WASD.

Levou část zaujímá šest funkčních programovatelných S-tlačítek, ke kterým patří ještě přepínač a tlačítko pro nahrávání maker.Přepínač má tři režimy, celkem tedy můžete mít až 18 maker. Zajímavá volba je také režim Auto, kdy klávesnice podle spuštěné aplikace nebo hry sama rozpozná, jaké makra má zvolit.

Makroklávesy

Pro nahrání makra stačí stisknout tlačítko pro nahrávání (REC), poté vybrat nějakou S-klávesu, načež se LEDka vedle tlačítka REC rozbliká. Nyní můžete začít psát znaky a poté vše uložit opětovným stisknutím tlačítka REC. Microsoft bere v úvahu i prodlevu mezi stiskem kláves, takže tomu můžete své makro přizpůsobit. Samozřejmostí je možnost nahrávat makro klidně uprostřed hry. Makro můžete přiřadit také horním multimediálním klávesám a kalkulačce; jejich přednastavené funkce jsou však dostačující.

S-klávesy jsou umístěny vlevo hned vedle kláves ctrl a shift, a tak může hrozit překlep. Naštěstí jsou velmi nízké, což tento problém částečně eliminuje. U verze X6 byly stejně velké, což byl problém. Na druhou stranu X6 má zase klávesu escape umístěnou vlevo nahoře, zatímco zde je na vhodném místě přepínač maker a escape je tu až jako druhá klávesa zleva. Toto mi vadilo asi nejvíce - různé doplňkové klávesy totiž nemají v rozích, kde uživatel poslepu očekává escape a ctrl, co dělat. Hráči makroklávesy ocení, ale absence klávesy escape bude vadit i jim.

Podělte se s námi v diskuzi o vašem ideálním rozložení klávesnice.

Na spodní straně najdeme gumové nožičky, odtokové kanálky pro případ polití klávesnice v zápalu hry a výklopné nožičky.

Podsvícení. To je velmi dobrá přidaná hodnota, na kterou když si zvyknete, už obyčejnou klávesnici nebudete chtít. Microsoft zvolil červenou barvu, která možná není úplně ideální. Všechna písmenka jsou prosvětlena dostatečně, ovšem na černé klávesnici bych si představoval světlejší barvu; klidně i bílou, jakou má Logitech Illuminated. I tak to ale není vůbec špatné.

podsviceniČervené podsvícení je dostatečně kontrastní, hlavně ve tmě

Na začátku jsem napsal, že klávesnice má anti-ghosting. Ten skutečně funguje a v případě, že zmáčknete více kláves a ty předchozí nepustíte, Sidewinder se s tím dokáže vypořádat a všechny znaky správně odeslat do počítače. Zvládne jich prý až 26, ale já, jsa limitován počtem svých prstů, jsem vyzkoušel jen 10.

WT100

Microsoft Sidewinder X4

Závěr

Sidewinder je velmi kvalitní klávesnice, kterou již prověřil čas. Přes drobné chyby (některé ale budou vadit asi jen mně) se jedná o jednu z nejlepších herních klávesnic, kterou využijete i pro běžnou práci - například podsvícení by už mělo být standardem. Nepodlehněte módě bezdrátových klávesnic, pokud to opravdu nevyužijete. Přestože existuje řada novějších klávesnic, Sidewinder X4 stále patří mezi špičku.

Plusy / mínusy
podsvícení klávesa escape
kvalitní zpracování lesklé plasty
slušná cena malý enter
makra  
kalkulačka  

Galerie

Microsoft Sidewinder X4 Microsoft Sidewinder X4 Microsoft Sidewinder X4 Microsoft Sidewinder X4 Microsoft Sidewinder X4

Parametry
Cena 1 199 Kč včetně DPH
Názor 90 %
Zapůjčil Microsoft
Microsoft Sidewinder X4
rozhraní USB
počet tlačítek 104 (+ 7 multimediálních a makra)
rozměry 482 × 192 × 30 mm
materiál černý plast, lesklý
speciální klávesy makro pro 3× 6 S-kláves, ovládání multimédií, ovládání hlasitosti, tlačítko pro kalkulačku
podsvícení ano, červené

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.