Hlavní navigace

Microsoft srovnal funkce v edicích Windows 10 v přehledné tabulce

3. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Patrně máte aspoň hrubou představu o tom, jak bude která edice Windows 10 vybavená. Tradiční firemní funkce jako připojení k doméně naleznete jako obvykle nikoli v základní edici pro domácnosti, ale až v edici Pro a vyšších. V tom se nic nezmění. Přesto Microsoft bude nabízet nové funkce a díky tabulce, kterou vytvořil, si je pěkně všechny zařadíte.

Srovnávací tabulka je k dispozici na webu, ale lze si stáhnout také PDF, které vypadá zhruba stejně. Malá nápověda, která vám ušetří hledání: tzv. core experiences, tedy základní funkce, naleznete ve všech edicích. Týká se to mj. Cortany, Edge, Windows Defenderu atp. Pro Cortanu nicméně platí, že je přítomná pouze v několika zemích a Česko se mezi ně zatím nepočítá.

 

Dále tabulka rozlišuje tzv. business experiences, čili funkce cílené na podniky. V této oblasti už vám edice Home nepřekvapivě moc nenabídne. Pokud se řadíte mezi nadšence a chcete vzdálenou plochu, Bitlocker, připojování k doméně nebo správu zásad skupiny, bude si muset pořídit Windows 10 Pro. Ryze firemní funkce obsahuje až edice Enterprise.

CS24

Microsoft (z našeho pohledu) bohužel navýšil počet edic. Konečně se dozvídáme, jaký je základní rozdíl mezi edicí Enterprise a Education. Jak jsme předpokládali, není skoro žádný. Pouze se Microsoft rozhodl, že ve školách nesmí využít dlouhodobě podporovanou větev systému, tzv. Long Term Servicing Branch.

Zdroj: Microsoft via Blogging Windows