Hlavní navigace

Microsoft tleská hackerovi, který naboural Windows RT. Prasklinu ale opraví

8. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár dny se jednou šikovnému vývojáři podařilo prolomit umělé omezení, které zamezuje spouštění nepodepsaných aplikací v desktopu ve Windows RT. Jde tím proti odvážnému rozhodnutí, k němuž se Microsoft uchýlil. Ačkoli si myslíme, že orientace na Metro je opodstatněná, mnozí berou nalezení skulinky v jádru operačního systému jako velkou výhru a těší se, až začnou vznikat aplikace pro Windows RT.

Předchozí zpráva: Ve Windows RT lze díky hacku spouštět vlastní aplikace v desktopu

Microsoft již na událost stihl zareagovat. Hackerovi, jenž ochranu překonal, gratuluje. Situaci prošetřila a jako závažný problém, který by především narušoval bezpečnost produktu, ale hack prý nevidí. Navzdory tomu hodlá příčinu toho, proč se hackování podařilo, odstranit. Před vývojáři celého světa tudíž povstane nová výzva. Odolají Windows RT? Myslíte si, že má vůbec smysl pokoušet se provozovat desktopové aplikace na platformě, které jde především o výdrž a výkonu na rozdávání nemá?

 

Microsoft narušení ochrany nevidí jako problém, protože hack se nepodaří každému. Vyžaduje dostatek zkušeností, navíc musí při každém spuštění počítače docházet k jeho úpravě. Neplatí tedy, že byste si Surface RT jednou modifikovali a posléze mohli používat desktop naplno. Znemožňuje to ochranná funkce Secure Boot. Stejný prvek efektivně odepírá jiným operačním systémům, aby do počítače vstoupily. Surface RT tak můžete používat s předinstalovanými Windows RT, nikoli však např. s Linuxem.

Ačkoli to mnozí berou jako ztrátu svobody, uživatel je – jednoduše řečeno – dobře chráněn proti škodlivým procesům, které by mohly spouštění počítače narušit. Funkce jde vypnout na zařízeních s procesory Intel a AMD, architektura ARM nicméně tak otevřená není.

CS24

 Microsoft Surface

Zdroj: The Next Web | The Verge