Hlavní navigace

Microsoft už nechce prodávat PC hry? Příští týden ukončí Games for Windows

16. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už 22. srpna Microsoft ukončí obchod Games for Windows Marketplace. Klientská aplikace zůstane nadále i nadále funkční, takže uživatelé budou moci stahovat dříve nakoupené hry, ale nové už si nepořídí. Zároveň s tím firma ukončí nakupování pomocí bodů Microsoft Points, což se dotkne i Xboxu. Nově se bude platit přímo v lokálních měnách, ne virtuálních bodech.

Games for Windows skončí 22. srpna
Games for Windows skončí 22. srpna

Služba Games for Windows měla být odpovědí na populární Steam. Microsoft měl dobré vyhlídky – úspěšnou herní konzoli a multiplatformní síť Xbox Live. GfW se ale nevěnoval naplno. V Česku tam dnes koupíte jen 112 her. To je jen zlomek toho, co nabízí Steam, a výrazně méně než druhý nejvýznamnější obchod – Origin od EA.

Na hry z GfW Microsoft odkazoval také ve Windows Storu v Osmičkách. Otázkou tedy zůstává, jak (a jestli) bude PC tituly distribuovat v budoucnosti. Nabízí se prodej právě přes Windows Store, ale firma o takové alternativě vůbec nemluví. Do tohoto obchodu míří spíš jen jednoduché tabletové hříčky a předělávky starých hitů jako Solitaire či Miny. Něco se ale možná přece jen změní. Microsoft totiž najal Jasona Holtmana, což je sice pro veřejnost neznámý chlapík, ale dříve pracoval osm let pro Valve a jeho Steam. 

 

Zdroj: Microsoft via Polygon