Hlavní navigace

Microsoft uživatelům: zbavte se starého Flashe

14. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes již stařičký, přesto stále velmi rozšířený operační systém Windows XP byl již v době uvedení do prodeje vybaven přehrávačem multimediálních animací Adobe Flash Player, konkrétně jeho šestou verzí. Přestože toto vydání není již od roku 2006 nadále podporováno, stále existuje mnoho uživatelů, kteří neaktualizovali a dále ho na svých počítačích používají.

V uplynulých dnech proto Microsoft vydal bezpečnostní doporučení, které vybízí uživatele tuto verzi ze systému odstranit, a to buď aktualizací na nejnovější desátou verzi, nebo úplnou odinstalací. Stará verze totiž obsahuje celou řadu chyb, které nejsou nadále opravovány a mohly by pro počítač představovat potenciální bezpečnostní riziko.

Díky nim lze pomocí speciálně upravené stránky vzdáleně spustit škodlivý kód. Do problémů se tedy uživatel může dostat pouhým otevřením webu. Podle vyjádření Microsoftu však zatím žádný takovýto útok nebyl zaznamenán. Přesto má aktualizace Adobe Flashe větší prioritu, než třeba aktualizace z lednového balíčku záplat (mimo systém Windows 2000).

Zdroj: ArsTechnica