Hlavní navigace

Microsoft ve Windows Storu nechce podvodné ani předražené aplikace. Zpřísnil pravidla

28. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V softwarových obchodech pro Windows 8+ a Windows Phone 8+ je už přibližně 600 000 aplikací. Nezanedbatelné procento z nich je podvodných. Ví to i Microsoft, který už loni v létě provedl čistku. V očišťování hodlá pokračovat také letos. Včera zveřejnil nová pravidla, kterými se bude řídit při schvalování aplikací ve Windows Storu.

Vývojáři například nebudou moci pojmenovat aplikaci a nastavit jí ikonu (velmi) podobnou už dříve schválené aplikaci. To znamená žádné další neoficiální klienty pro YouTube, které se jmenují YouTube Něco a mají ikonku originálního YouTubu.

Aplikace musí mít odlišné ikony
Aplikace musí mít odlišné ikony

Dále musí v názvu a ikonce rozlišovat, jestli je aplikace zaměřena na informování, nebo funkci. To znamená, že musí být na první pohled jasné, co je například hra a co je aplikace s herním průvodcem.

Stopku může Microsoft vystavit i v případě, že aplikace není dostatečně unikátní. Přímo zmiňuje tucty mobilních svítilen, které vypadají stejně a umí totéž.

Z ikony musí být patrné, že jde o návod, průvodce apod.
Z ikony musí být patrné, že jde o návod, průvodce apod.

Kontroverzní je bod týkající se cen. Microsoft tvrdí, že by měly být fér a že by aplikace stejného významu a funkcí měly stát podobně. Zbytečně vysoká cena prý může vyvolat dojem, že jedna aplikace je výrazně lepší než jiná. Tohle bude těžko vymahatelné…

 

KL24

Poslední bod je samozřejmý. Aplikace musí mít v názvu, popisku i klíčových slovech pouze pravdivá tvrzení. Microsoft omezil počet klíčových slov na osm. Všechna musí odpovídat skutečným funkcím programu. Vývojáři nemohou spamovat, a tedy pokusit se pomocí keywords protlačit aplikace i do kategorií, kam nepatří. (Microsoft už několikrát sliboval, že bude obchod lepší, ale zatím se mu to úspěšně nedařilo – pozn. ed.)

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?