Hlavní navigace

Microsoft vydal ukázku svého CU-RTC-Web. Souboj s WebRTC se blíží

18. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Těžko bychom popřeli, že se těšíme na dobu, kdy bude možné telefonovat, možná i videochatovat přímo v prohlížeči. V našich požadavcích stojí, že nebude vyžadován žádný zásuvný modul. Tyto podmínky splňuje připravovaná webová technologie WebRTC. K podporovatelům patří většina velkých výrobců internetových prohlížečů, nechybí Mozilla, Opera Software nebo Google. První verze ještě neprošla standardizací, je ale na dobré cestě a prohlížeče již WebRTC adoptují. Opodál nicméně stojí Microsoft a nesouhlasně vrtí hlavou.

O nedobré situaci jsme si nedávno chvíli povídali, když jsme recenzovali Firefox 18. Redmondský gigant má několik návrhů na zlepšení, povětšinou snad konstruktivních. Bohužel jsme se ale nedočkali vylepšení samotného WebRTC, místo toho firma přispěchala s návrhem vlastního standardu. Říká mu CU-RTC-Web a nyní uvolnila prototyp, jenž si stáhnete z webu HTML5Labs. Jednoduše řečeno, proti sobě se zřejmě skutečně postaví dvě různé technologie a každý prohlížeč bude podporovat jinou. Microsoft to očividně myslí vážně.

 

Pakliže bude někdy redmondské CU-RTC-Web standardizováno konsorciem W3C, měli bychom se dočkat podpory ze strany ostatních prohlížečů. (To ale bude přinejlepším hezkých pár měsíců trvat.) Naproti tomu můžeme těžko očekávat, že by Microsoft ustoupil a do Internet Exploreru přidal podporu WebRTC. K tomu dojde opět nejdříve po standardizaci. Teoreticky se ale může velikán Google stejně tak postavit proti CU-RTC-Web. Každá z firem si snadno najde opodstatnění, proč nepodpořit návrh druhého. Výsledkem bude fragmentace a frustrace.

MMF24

Co myslíte vy? Proběhne krvavá válka mezi dvěma technologiemi? Nebo snad podniky najdou společnou řeč? Původní návrh CU-RTC-Web pochází ze srpna loňského roku, přičemž revize byla provedena v říjnu. Návrh technologie WebRTC 1.0 byl uveřejněn rovněž v srpnu. Microsoft ovšem poukazuje na její nepřipravenost. Mimochodem, přemýšleli jste, co skrývá zkratka CU-RTC? Řešením je Customizable, Ubiquitous Real-Time Communication.

Zdroj: Interoperability @ Microsoft via Neowin