Hlavní navigace

Microsoft vyráží na turné s Xboxem One, nejnovější průzkum ale favorizuje PS4

30. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tisková agentura Reuters včera zveřejnila výsledky ankety, kterou uspořádala ve spolupráci s firmou Ipsos mezi uživateli internetu ve Spojených státech. Odpovídalo celkem 1297 lidí. O nákupu Playstationu 4 vážně uvažuje 26 % z nich, o Xbox One má zájem jen 15 %. V cílové skupině do 40 let věku bylo „skóre“ 41 vs. 27 procent.

zdroj: Flickr

Microsoft si zřejmě je vědom své horší výchozí pozice. Proto pro dosud nerozhodnuté hráče naplánoval propagační turné. Se čtyřmi rozkládacími kamiony navštíví 75 měst, z nichž to našinci budou mít nejblíž do Vídně (17.–20. října), v letáku zveřejněném na serveru VR-Zone jsou uvedeny také Drážďany a Mnichov. V České republice ani na Slovensku si ale Xbox One v první vlně beztak nekoupíte. Návštěvníci budou mít možnost vyzkoušet si herní tituly jako Forza Motorsport 5, Ryse: Son of Rome nebo Dead Rising 3.

Akce „Area One“ se týká jen vybraných amerických měst

Konkrétně o Ryse bylo před pár dny slyšet v ne úplně dobrém světle. Titul patřil k těm, které byly na E3 předváděny na PC namísto skutečných konzolí. Co na tom, času na ladění výkon bylo tehdy ještě dost. Jenže ouha – Crytek zjistil, že s hardwarem Xboxu One nedokáže dodržet to, co dříve nasliboval, tedy rozlišení 1080p, 60 fps a hlavní postava složenou ze 150 tisíc polygonů. Hrdina Marius nakonec bude mít jen 85 tisíc trojúhelníků, hra bude renderována v rozlišení 1600 × 900 px a následně obraz interpolován na 1920 × 1080 px. Neradi bychom však Crytek očerňovali. Řada her, například Battlefield 4, bude nativně vykreslována v rozlišení 1280 × 720 px na obou nových konzolích.

Nakonec to ale možná nebudou Spojené státy ani Evropa, kdo rozhodne o převaze té či oné strany. Čína po dlouhých 13 letech zrušila zákaz prodeje herních konzolí. Obrovský trh se ale otevírá jen tomu, kdo dokáže hbitě ohýbat hřbet. Prodávat konzole totiž ale možné jen se souhlasným stanoviskem čínského ministerstva kultury a možná jiných cenzurovacích orgánů.

MMF24

 

Zdroj: Reuters, Microsoft