Hlavní navigace

Microsoft získal licence pro mobilní ARM procesory, copak asi chystá?

23. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft a ARM dnes překvapili oznámením rozšířené spolupráce, redmondský obr totiž získal licence na výrobu procesorů rodiny ARM. S těmi už samozřejmě zkušenost mají, vždyť je to dnes nejrozšířenější architektura v mobilním prostředí. Microsoft pro ně v současnosti stále vyvíjí třeba Windows Mobile nebo Windows CE.

Společnosti příliš podrobností nesdělily, jen chválí jedna druhou, jak navzájem už několik let ovlivňují své ekosystémy. Mezi řádky lze ovšem vyčíst, že Microsoftu jde především o optimalizaci zmiňovaných systémů (a hlavně chystaného Windows Phone 7). S plně dostupnou specifikací a podporu ARM by měl být vývoj jednodušší.

Jedna z vysněných podob Xbox Portable, zdroj: Shutupandgame

Vlastní výrobu procesorů asi čekat nemůžeme, i když by nás to možná nepřekvapilo. Hlavní konkurent Apple totiž licence má také, navíc dříve koupil dvě výrobní společnosti P. A. Semi a Intrinsity. Copak asi Microsoft chystá?

Možné scénáře:

  • Optimalizace mobilních systémů.
  • Příprava na novou generaci stolních konzolí, možná i přenosný handheld.
  • Vlastní tablet (ZunePad? :))

I když po debaklu s konceptem Microsoft Kin možná budou opatrnější a do vlastního hardware se jen tak nepustí. O dalším vývoji nejspíš rozhodne až (ne)úspěch Windows Phone 7.

Zdroj: ARM