Hlavní navigace

Microsoftu po nákupu Skypu patří 68 % trhu s IM kecálky

13. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle analýzy agentury Opswat, jejíž výsledky jsme už včera interpretovali v oblasti antivirů, se Microsoftu velmi daří také na poli instant messagingu. Měřená data opět pocházejí ze 43 000 monitorovaných počítačů a do grafu se dostaly jednotlivé aplikace, nikoliv sítě či komunikační protokoly.

Optswat zjistila, že Windows Live Messenger je nainstalován na 40,7 % počítačů, druhým nejpoužívanějším klientem je Skype s 27,4 %. Větší než desetinový podíl už má pouze Yahoo Messenger (15,11 %). Výrazněji se už prosadily pouze aplikace Tencent QQ, Google Talk, Gadu-Gadu a ICQ, ostatní mají pod jedno procento.

Prvních osm pozic můžeme definovat jako klient = síť. Kromě Skypu mají ale všechny i obstojné pluginy do univerzálních kecálků, takže nemůžeme říci, že WLM jako síť používá 40,7 % měřené populace. Něco přidají i Miranda, Trillian, Pidgin, Digsby a další. Nesmíme zapomenou ani na webové klienty, ty monitorovat nelze započítají se jako prohlížeč.

Nejvíce na tom pochopitelně tratí Google Chat, jenž je výrazně používán v Gmailu (nebo Orkut či iGoogle), zatímco desktopový klient Google Talk je už prakticky bez podpory. I WLM funguje ve Hotmailu, ale do online podoby se dostal teprve loni. Skutečné rozložení IM sítí by jistě ovlivnil i Facebook chat.

CS24

Kde se po nástupu sociálních sítí rozložily vaše IM kontakty? Stále ICQ, nebo už rozšířenější WLM, Skype či XMPP/Jabber?

Zdroj: Opswat