Hlavní navigace

Mikroserver HP s architekturou ARM běží na šlapací pohon

3. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spotřeba energie je v oblasti serverů snad ještě „žhavějším“ tématem než ve sférách mobilních zařízení. Datacetrum naplněné servery totiž dokáže jít se spotřebou do hodnot v řádu MW, navíc s odpadním teplem jdou ruku v ruce energetické nároky na chlazení. Právě nižší spotřebu si mnoho firem slibuje od nasazení úsporných procesorů architektury ARM. Firma Red Hat se rozhodla tyto systémy propagovat velmi praktickou cestou. Předvedla běh takového serveru doslova na šlapací pohon. Při demonstraci stačily serveru k chodu svaly jediného inženýra.

Tato laškovná prezentace byla k vidění na firemní konferenci Red Hat Summit. K výrobě energie sloužilo skutečně běžné kolo, připojené ke generátoru elektrické energie Pedal-A-Watt. Ten pak prostřednictvím baterie, střídače a jednotky UPS napájel vyrobenou elektřinou prototyp mikroserveru od HP. Šlo o stroj postavený na procesorech ARM; zdá se tedy, že HP přes svůj příklon k Atomům na alternativní procesorové architektury nezanevřelo.

Demonstrace chodu serveru HP Redstone na šlapací pohon

Jednalo se konkrétně o systém Redstone, který společnost vyvíjí na platformě procesorů EnergyCore z produkce firmy Calxeda. Tyto procesory typu SoC v sobě skrývají čtyři jádra architektury ARM, přesněji řečeno jde o jádra Cortex-A9 na 1,1–1,4 GHz. V zátěži si tento čip vystačí s pouhými 5 W, a to v sobě integruje i funkce čipové sady, síťovou konektivitu a propojovací logiku. Prototyp použitý v prezentaci byl vybaven osmi procesory EnergyCore. Celkově tedy šlo o 32jádrovou sestavu.

 

Co se týče celkové spotřeby procesorů to tedy dělá nějakých 40 W. Při demonstraci přitom nebyl problém vyvíjet zhruba 100 W elektrické energie (zdatnější sportovci pak zvládali i podstatně víc). Běh na cykloelektřinu tedy není tak dechberoucí, jak by se zprvu mohlo zdát. Zřejmě by jej zvládl i leckterý úspornější počítač s procesory x86. I tak však jde o pěknou demonstraci, a to zejména co do schopností celé platformy. Žrouty elektřiny totiž v serveru nejsou jen procesory. Ba právě na spotřebě periférií, příslušenství, úložišť a chlazení se možná v brzké budoucnosti bude v oblasti úsporných serverů lámat chleba.

KL24

Demonstrace chodu serveru HP Redstone na šlapací pohon

Zdroj: Hyperscale Computing Blog

Byl pro vás článek přínosný?