Hlavní navigace

Mikrovlny s rychlostí 11 Gb/s

Sdílet

 Autor: Redakce

Nemějte obavy, že se chystá další standard bezdrátového přenosu, který má nahradit Wi-Fi. V této oblasti je už trh možná přesycen, více v novince WiGig: až 7 Gb/s vzduchem. Sony na to jde obráceně. Místo rychlého přenosu na velké vzdálenosti chce novou technologii nasadit v interním propojení komponent např. v elektronice.

Elektromagnetické záření s vlnovými délkami 1–10 mm dosahují frekvencí od 30 do 300 GHz. Sony tvrdí, že při použití milimetrových antén lze dosáhnout rychlosti až 11 Gb/s na vzdálenost 14 mm (opravdu nejde o překlep). Při použití lepších směrových antén lze vysílat i na 50 mm. CMOS-LSI obvody (přijímač i vysílač) jsou vyrobeny 40nm procesem a oba čipy mají rozměry pouze 0,13 mm2. Sony udává provozní spotřebu 70 mW.


Schéma přenosu milimetrových vln, zdroj: Sony

Nová technologie zatím nemá název a určitě ani ambice nahradit kabel nebo vodiče přímo na PCB. Sony ale tvrdí, že by se tím návrh zařízení měl zjednodušit a zlevnit. Některé komponenty například v televizoru by nemusely být připojeny kabelem napevno, ale jako dedikované obvody se snadnou výměnou nebo upgradem na novější verzi. Už to, že za vývojem stojí gigant a ne malá firmička, která se teprve snaží nápad prodat, by mohlo technologii úspěšněji prosadit. V nabídce Sony je spousta zařízení, které by interní bezdrátové přenosy měly využít.

KL24

Časový plán zatím není zvěřejněn, technologie bude prezentována v těchto dnech 7–11. února/februára v San Franciscu na konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference).

Zdroj: Sony