Hlavní navigace

Miniaturní herní počítač na mini-ITX základní desce

26. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy, vnější pohled

Do redakce se nám dostalo Demo PC od Nvidie, které je postavené na mini-ITX základní desce Zotac GeForce 9300-ITX WiF. Tato deska je osazená standardní čipovou sadou nForce 730i, a tím pádem je ji možné osadit standardními desktopovými komponentami. Vše je umístěno v malé a velmi pohledné skříni Silverstone SST-SG05B, která je pro přenášení na Lanparty či do obývacího pokoje jako stvořená. Na čele najdete slot pro slim mechaniku (v tomto případě Blu-ray RW), dva USB a dva audiokonektory. FireWire tato skříň ani deska nepodporují.

Skříň je velmi silně perforovaná, což s sebou přináší dva efekty. Pozitivní je velmi dobré odvětrání velmi malého prostoru, negativní je, že je jakýkoli hluk, šelest či svist velmi dobře slyšet.

Na zadní straně najdete klasickou plejádu USB, PS/2, LAN a audiokonektorů, které ještě doplňují výstupy z integrované i dedikované grafické karty a integrovaný Wi-Fi modul.

Příslušenství, parametry

Příslušenství, základní info

Vzhledem k tomu, že se jednalo o Demo PC, tak žádné příslušenství čekat nešlo. Nic vám ale nebrání si k podobnému počítači připojit přes USB rozhraní jakékoli periférie.

Vnitřní uspořádání, hlučnost, rozšiřitelnost

Vnitřní uspořádání

Místa uvnitř skříně skutečně není na zbyt, přesto se do ní podařilo vměstnat standardní grafickou kartu GeForce GTS 250, dva pevné disky, optickou mechaniku, výkonný procesor a čtyři gigabajty operační paměti. Co se týče grafiky, tak do této skříně můžete osadit prakticky jakoukoli dvouslotovou grafiku s délkou 23 cm. V podání Nvidie je tak GTS 250 nejvýkonnější varianta (silnější grafiky již mají 27 cm), od AMD byste se tam pak nejspíš dostali i s o centimetr delším Radeonem HD 4870.

Hlučnost

Vzhledem k husté perforaci a použitým komponentám nebyl tichý chod zrovna silnou stránkou této sestavy. Největší kravál přitom vydával přední ničím neregulovaný 12cm větrák, kterému sekundoval chladič procesoru, grafiky a v neposlední řadě menší větráček ve zdroji. Nebyl by podle mne ale větší problém do této skříně umístit i velmi tichý počítač s podobně výkonnými komponentami.

Po výrazném ztišení by ale muselo dojít i na výměnu systémového disku, protože VelociRaptor si z pohledu hlučnosti se svými 10 000 ot./min servítky také příliš nebere. Problémem také je, že Zotac neumožňuje jakoukoli kontrolu otáček připojených větráků. takže by při regulaci musely nastoupit manuální regulátory.

Rozšiřitelnost

Otázka rozšiřitelnosti je plně svázána se základní deskou. Pokud počítač osadíte tak, jako to udělala Nvidia, tak již na nějaké interní rozšiřování můžete zapomenout. Všechny interní sloty a konektory jsou totiž využity bezezbytku.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

V sestavě najdete osazený nejvýše taktovaný dvoujádrový procesor Core 2 Duo E8600, který ale v řadě případů brzdí čipová sada nForce 730i se svou nízkou paměťovou propustností. To se bohužel projevilo ve většině testů orientovaných na procesor a paměť. Neprojevilo se to jen v čistě procesorových testech, jako je Cinebench, Wprime či Fritz Chess Benchmark.

Testy pamětí a pevného disku

Testy pamětí a pevného disku

Zde se projevila nízká propustnost pamětí poměrně výrazně. Naopak vynikající výsledky v testu disků předvedl osazený VelociRaptor.

Herní testy

Herní testy

Sestavy testujeme v několika hrách i syntetických testech 3DMark
Vantage a části PCMark Vantage. Všechny hry jsou testovány ve dvou
nastavení při rozlišení 1680 × 1050 px, které je nativním pro často
prodávané 20 až 22palcové monitory. V prvním průchodu jsou hry
testovány bez anti-aliasingu, v druhém průchodu se zapnutým
čtyřnásobným vyhlazováním hran (MSAA). V případě hry World in Conflict
testujeme ve dvou nastaveních kvality, přičemž ta vyšší již obsahuje i
čtyřnásobný anti-aliasing. V grafech najdete samozřejmě i v
referenčních sestavách osazené grafiky GeForce 8800 GT a GTX 280.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET. Najdete zde také dílčí výsledky testu PCMark Vantage.

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

U počítačových sestav měříme teploty procesoru pomocí dvou
specializovaných programů. Po určitých zkušenostech s procesory Core a
bezdotykovým teploměrem se nám zdají čísla poskytované programem
RealTemp jako přesnější.

Osazený chladič Arctic Cooling Alpine 7 GT dokázal vysoko taktovaný procesor uchladit jen za cenu poměrně vysokých otáček, což se projevilo na celkově vyšší hlučnosti. teploty však byly i v takto malé skříni na přijatelné úrovni i v zátěži.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé
sestavy (bez monitoru). V tomto pohledu dopadla sestava velmi dobře, což se ale dalo vzhledem k osazeným komponentám celkem čekat.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Dnešní recenze minipočítače Nvidie jasně ukázala, že i na velmi malém prostoru se dá dobře kouzlit s výkonem. Počítač o rozměrech pouhých 175 × 218 × 276 mm dokázal pojmout díky mini-ITX základní desce i velmi výkonné komponenty, které náleží plnokrevnému desktopu.

Tato recenze neměla za cíl hodnotit počítač ani tak ze strany poměru cena/výkon, ale spíše ukázat, že něco podobného již i svépomocí poskládat lze. A ani výsledná cena nemusí být příliš přemrštěná, protože samotnou skříň Silverstone SST-SG05B i se zdrojem pořídíte za 2350 Kč, základní desku za přibližně 3500 Kč a zbytek jsou již standardní desktopové komponenty, které můžete osadit dle vlastního uvážení.

MMF24

Plusy a mínusy

+ kompaktní rozměry
+ slušný výkon
+ design

- vyšší hlučnost
- propustnost pamětí

Za zapůjčení sestavy děkujeme českému zastoupení společnosti NVIDIA.