Hlavní navigace

MiniITX vs. full ATX: Gigabyte H55N-USB3 a P55-USB3

11. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První pohled na obě desky a prcek H55N-USB3 v detailech

Cílem tohoto článku není kompletní dechberoucí test obou desek, ale spíše porovnání formátů modelů stejných řad (mimochodem USB3 v podstatě nahrazuje UD3). Ve spoustě uživatelů pořád přetrvává zažitý názor, že desky menšího rozměru než klasické plné ATX jsou nějakým způsobem „šizené“. Není to pravda, microATX a dokonce už i miniITX desky jsou s „velkoformátovými“ deskami srovnatelné, jedinými opravdu podstatnými rozdíly jsou už jen ty rozměry.

Balení a příslušenství

Obě desky jsou dodávány se standardním příslušenstvím pro nižší cenovou kategorii, menší krabice s deskou H55N-USB3 obsahuje mimo samotné desky (destičky) v antistatickém obalu ještě plechovou krytku vstupů a výstupů, manuál (včetně instalačního manuálu v češtině), SATA kabel, CD s ovladači, křikavě žluté upozornění na to, že bez procesorů s integrovaným grafickým jádrem (nyní pouze Clarkdale) nebudou fungovat grafické výstupy, no a neopomenutelné samolepky.

 




H55N-USB3

FullATX deska P55-USB3 měla navíc v balení ještě starý IDE kabel. Ten by samozřejmě neměl u menší kolegyně smysl, protože tam toto diskové rozhraní chybí. Kvůli čipové sadě P55 deska nepodporuje použití v procesoru integrovaných grafických čipů, takže naopak v balení není výše zmíněné upozornění.

 


 
P55-USB3

Vzhled a výbava H55N-USB3

Co se týče vzhledu, ten je jednoznačně podřízen rozmístění součástek.
Právě u miniITX desky bylo nutné sahat k určitým kompromisům. Pochvalu
zaslouží plnohodnotný PCIe ×16 slot a sloty pro klasické paměti DDR3
místo slotů pro notebookové SO-DIMM moduly, které jsou někdy vidět u
miniITX desek. Poněkud nevhodně jsou umístěny SATA porty, vývody pro
dodatečné USB porty a pro čelní panel, vše u horního okraje desky. Je to
ale pořád lepší, než kdyby byly v okolí paměťových slotů nebo PCIe
slotu, tam by byly při jejich obsazení dostupné ještě mnohem hůře.

Na zadním panelu naleznete vše potřebné, analogové zvukové výstupy i optický digitální, obvyklou grafickou trojkombinaci, eSATA, sdružený PS/2 pro klávesnici nebo myš, ethernet a všude, kde zbylo místo, jsou USB konektory, modré náleží USB3.0 čipu NEC.


Další nezvyklostí proti běžným deskám je umístění drobnějších součástek na spodní stranu, ale to asi není nic, co by muselo uživatele příliš zajímat.
Jedinou uživatelsky zajímavější věcí na spodní straně je tak povinný
backplate patice LGA 1156, který by mohlo být nutné odmontovat v případě
instalace některých zejména větších typů chladičů (což však na této
desce není zrovna moc možné).

Z přídavných čipů se na obou deskách setkáme s klasickou výbavou v
podobě audio kodeku, Realteku RTL8111E pro ethernet a I/O čipu iTE
IT8720. Stojí za upozornění, že i na menší desce Gigabyte osadil dle
svého zvyku BIOS dvakrát (druhý je pod západkou PCIe slotu). Na obou
deskách také najdete NEC D720200F1 pro USB3.0 porty (opět vyvedeny pouze
na zadní I/O panel bez možnosti je vyvést jinam).

 

MiniITX deska nemá na mosfetech žádné
chlazení, což bych však
nepovažoval za velkou nevýhodu. V menších skříních, kam je tato deska
směřována, se dá lépe pracovat s prouděním vzduchu, navíc se obvykle
nepočítá s využíváním extrémně náročných komponent, takže by nežádoucí
akumulace tepla neměla hrozit.

S chlazením však mohou být potíže, patice procesoru je velmi blízko,
jak slotům pro paměti, tak PCIe slotu, takže počítejte s možnými
kolizemi. Potíže mohou působit hlavně vysoké paměťové moduly s chladičem
(jako v mém případě), které se dají částečně řešit použitím pouze
vzdálenějšího paměťového slotu – samozřejmě za cenu jednokanálového
režimu. V případě osazení procesoru Clarkdale odpadne nutnost mít ještě
přídavnou grafickou kartu, ale pokud ji budete chtít použít, nebo
plánujete instalovat televizní tuner, tak je nutné si ohlídat i prostor i
v tomto směru.

V redakci máme spíše vzduchové chladiče větších rozměrů, takže jsem
byl nucen osadit na miniITX desku poněkud nezvyklé vodní chlazení v
podobě kompletu Corsair H5O, protože jeho vodní blok se do malého
prostoru na desce spolehlivě vešel.


 

Vzhled a výbava P55-USB3

Vzhled a výbava P55-USB3

Rozmístění portů na ATX desce není vcelku co vytknout, pokud
využíváte starší přídavné karty a periferie, tak určitě uvítáte tři PCI
porty a vývody pro sériový i paralelní port. Nechybí ani pravděpodobně
zbytečný konektor pro připojení disketové mechaniky. Zádní panel je chudší o grafické výstupy a eSATA (které se dá však získat pomocí kabelu a záslepky z obyčejných SATA portů) a bohatší o metalický S/PDIF out a další USB konektory. Zadní strana zde nemá čím překvapit.

  

Jednu malou
poznámku bych utrousil směrem k druhému dlouhému PCIe slotu, zapojený je jen jako ×4, takže přestože deska podporuje CrossFire, bude při práci se dvěma grafickými kartami používat pouze dvakrát čtyři linky, k druhé kartě navíc ne přímo z procesoru, ale přes čipovou sadu. Rozumnějším použitím tohoto slotu je tedy nějaký řadič a multiGPU přenechte vybavenějším deskám. Druhou poznámečku utrousím k SATA portům, při celkovém počtu osmi by
alespoň některé z nich mohly být zalomené k okraji desky. Šest jich obstarává P55 a ty dva bílé přídavný čip Gigabyte GBB363.

Další čipy jsou už ohranou písničkou, síťový a zvukový čip od Realteku, I/O čip iTE a opět již zmiňovaný NEC pro dva USB3.0 porty.



Na základní desce jistě také zaujmou chladiče kryté ozdobným plechem. Mohlo by se zdát,
že bude bránit chlazení, ale teplota chladiče čipsetu i chladiče
napájecích mosfetů se při testování pohybovala pouze okolo 40 °C (testy
však probíhaly volně na desce stolu, nikoli v uzavřené skříni). Je ale
vidět, že ve skříni s alespoň malým průtokem vzduchu není nutné mít o
chlazení žádné obavy. Jen je mít nutné na paměti, že všechny chladiče
drží pouze obvyklé plastové čepy s pružinkami a nedá se tedy zrovna
říci, že by držely jako stovkou hřebíkem. Při běžném provozu je to však
naprosto dostatečné.

S chladiči procesoru by zde již problém být neměl, paměťové sloty sice nejsou kdoví jak daleko, ale v případě odsazení jen dvou modulů zůstane nejbližší slot neobsazen. Navíc je dost místa na opačné straně a většina nesymetrických chladičů se dá nainstalovat i s jinou orientací, právě kvůli snížení rizika kolizí s ostatními součástkami.




Rozdíly pod pokličkou, BIOS

Desky se liší použitou čipovou sadou, P55 a H55. Termín čipová sada už asi není na místě, vzhledem k tomu, že vše, čemu jsme dříve říkali severní můstek, je nyní integrováno v procesoru a jižní můstek (ICH – I/O Controller Hub) je nyní označován jako PCH – Platform Controller Hub.

Nyní ale k jejich odlišnostem, P55 i H55 patří do rodiny Ibex Peak, rozdíly jsou tedy spíše kosmetické. Nejzásadnějším z nich je podpora pro Flexible Display Interface (FDI) v H55, s P55 není možné využít grafického čipu v procesorech Clarkdale. Zato ale umí desky s P55 rozdělit 16 PCIe linek z procesoru pro grafiky ATi/AMD na 2× 8 (nikoli však na této desce, druhý dlouhý PCIe slot je napojen na čipset, proto jen 2× 4). H55 neumožňuje využít RAID, má jen 12 USB portů (proti 14 v P55) a 6 PCIe ×1 linek (8 v P55).

Pokud ještě pořád platí uniknuvší cenové poměry z ledna, kdy jsme o Clarkdale, H55 a H57 poprvé psali, potom by měla být cena H55 i P55 totožná:

Největším překvapením je asi to, že nenajdete žádné velké rozdíly ani v nastavení BIOSu. Můžete se přesvědčit sami, první sada obrázků je z BIOSu desky P55-USB3:












Rozdíly jsou hlavně v nastavení toho, co se na menší desku oproti té větší nevešlo, tedy například nastavení sériového a paralelního portu nebo přídavného SATA řadiče. Menší deska má také méně konektorů pro ventilátory, což odráží méně položek v příslušné sekci – která však není u desek Gigabyte tak bohatá.

Druhá sada je z desky H55N-USB3, možnosti běžného přetaktování zůstaly úplně stejné, nic vám tedy nebrání popohnat váš procesor k výkonu hodného dražších modelů. Navíc jsou u obou desek všechny volby poměrně logicky uspořádány, takže se budete v nastaveních dobře orientovat.












Testy, verdikt

Testovací sestava se skládala ze čtyřjádrového procesoru Core i5-750, starší grafické karty Nvidia GeForce 8800 GT, pamětí Kingston HyperX T1, které jsem však ponechal na standardních 1333 MHz. Pro snazší porovnatelnost výsledků jsem nechtěl sestavu přetaktovávat a ze stejného důvod jsem i vypnul jinak užitečnou funkci procesoru Turbo.

Pro potvrzení teorie, že miniITX deska nebude nijak omezovat výkon použitých komponent, jsem použil několika testů. Herní testy zastoupila série 3DMarků, procesor jsem otestoval několika syntetickými testy a kompresním programem 7-Zip. Výsledky shrnuje následující tabulka:

Výsledky měření jsem shrnul do grafu, ukazuje poměr, kolikrát byl vyšší výkon na desce P55-USB3 oproti H55N-USB3. Modré i červené hodnoty znázorňují ty samé hodnoty, modré mají pro lepší porovnání počátek grafu běžně v nule, pro červené pruhy platí pro lepší znázornění malých rozdílů horní osa začínající na hodnotě 0,97.

Ve většině případů rozdíly nepřekročily jednoprocentní hranici. To značí velmi vyrovnaný výsledek, žádné výkonové rozdíly při použití shodných komponent na těchto deskách nebudete schopni pozorovat. Tento závěr bych se ani nebál zobecnit na všechny základní desky jednoho výrobce s tak podobným osazením.

Stejně tak i spotřeba se lišila jen velmi málo. Udávané hodnoty jsou spotřebou celé sestavy bez monitoru bez zátěže a v zátěži generované 64b programem Prime95 běžícím na všech jádrech procesoru. Grafická karta zatěžována nebyla.

Veškeré rozdíly ve výkonu se pohybovaly v řádu chyb měření, je tedy vidět, že po této stránce nepřinášejí menší rozměry žádné nevýhody. I po stránce vybavení se obě desky ukázaly vcelku vyrovnanými soupeři. Kvůli místu bylo sice potřeba dělat jisté kompromisy, miniITX deska na své takřka třetinové ploše opravdu nemůže mít vše, co deska plných rozměrů. Nechybí ale nic zásadního.

Chybějící rozšiřující sloty menší desky nelze brát za nevýhodu, je to
vlastnost. Obě desky jsou cíleny pro trochu odlišnou skupinu uživatelů, díky shodným výkonům a podobnému vybavení se mohou obě skupiny zčásti překrývat. Bude-li vám stačit omezená rozšiřitelnost miniITX desky, dají se obě prohlásit za rovnocenné. I za tuto vlastnost, velmi solidní cenu a dostupnost v českých luzích a hájích jsme se po otestování rozhodli udělat prckovi Gigabyte H55N-USB3 zasloužené ocenění SmartBuy.

MMF24

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR3 děkujeme společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí procesoru Intel Core i5-750 děkujeme společnosti Intel

Za zapůjčení základních desek děkujeme společnosti Gigabyte.