Hlavní navigace

MiniMax hasí potřebu HTPC

1. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus rozhodně nechce zůstat stát stranou ani co se týče nástupu miniITX formátů, které se stále častěji stávají základem malých počítačů do obýváku. Kromě vlastní řady EeePC tak nabízí i tento zajímavý set, kde najdete základní desku osazenou dvoujádrovým procesorem Intel Atom 330 s pracovní frekvencí 1,6 GHz, čipsetem Nvidia ION (první generace) s integrovanou grafickou kartou GeForce 9400. V podstatě stejnou konfiguraci najdete v již testovaném HTPC Asrock ION 330, jehož recenzi si můžete přečíst zde.

Z nevelké krabice postupně vytáhnete základní desku miniITX formátu, jednoduché dálkové ovládání s vlastním přijímačem, nezbytnou kabeláž a napájecí adaptér. Zde bych chtěl Asus pochválit, že se rozhodl pro cestu externího napájení, která nepřidává další zdroj tepla dovnitř malé skříně, v níž bude MiniMax jistě osazen.

 

Když se podíváte na samotnou základní desku, oceníte jistě velký pasiv, který se stará o chlazení procesoru i čipové sady současně. Jeho velikost je zde skutečně na místě, protože ION není zrovn anejchladnější čip. Nicméně se vám odmění maximální akcelerací videa všech formátů (nyní už i HD flashe) a akceptovatelným výkonem pro hraní her na HD ready televizích. Pokud netoužíte po stavbě HTPC s dedikovaným procesorem, je kombinace Atom 330 a ION pro multimediální HTPC zcela dostatečná.

Mezi zadními porty najdete všechna potřebná rozhraní, včetně analogového 5.1 výstupu na reproduktory. Z běžných rozhraní chybí snad jen FireWire a DVI, které zde supluje HDMI.

 

Co se týče dalších možností, tak do desky osadíte dva standardní DDR3 paměťové moduly, grafickou stránku lze rozšířit o dedikovanou grafickou kartu do velkého PCIe ×16 slotu a připojit můžete až čtyři SATA disky.

K dospozici je i integrovaná Wi-Fi síťovka a Bluetooth modul. Samozřejmě nechybí ani gigabitová síťovka, dostatek konektorů pro přední USB porty nebo čtečku karet a dokonce tři konektory pro větráky. Deska je v tomto směru vybavena skutečně královksky a může změle konkurovat podobným řešením od Zotacu. Mírnou vadou na kráse je poměrně vysoká cena, která se pohybuje kolem 4500 Kč. Pokud ale hledáte tiché HTPC postavené na kombinaci Atom 330 + ION, je tato deska ideální.

 

MMF24

Desku zapůjčil: Asus

Autor článku