Hlavní navigace

Minirecenze: Acutake Acu-Charm, lidová full ATX skříň nejen pro HTPC

7. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Slyšeli jste někdy o výrobci skříní Acutake? Tato firma je záhadou i pro Google, který žádné její oficiální stránky nezná. Navzdory tomu není problém její výrobky v České republice pořídit. My vám dnes přinášíme bleskovou recenzi modelu Acu-Charm: decentní skříně pro HTPC, do které se ale vtěsná základní deska plných rozměrů ATX včetně ATX zdroje a standardní optické mechaniky a stojí méně než tisíc korun. O zkušenosti s touto unikátní skříní byla škoda se nepodělit a doufám, že prominete nekvalitní fotky a absenci exaktních měření teplot a hluku.

Představení

Je obtížné určit, pro koho přesně je tato skříň určena. Však kdo by stavěl HTPC s velkou základní deskou, když existují dostatečně výkonné alternativy formátu mATX nebo mini-ITX? Možná někdo, kdo chce dát druhý život staršímu hardware? Nějaký kšeft v tom asi bude, když Silverstone nebo Lian-Li prodávají podobné skříně za několikanásobně vyšší ceny. Konkurence Acu-Charm ale samozřejmě leží jinde. Skříň dokáže fungovat naležato jako desktop, i nastojato jako tenčí tower. Její rozměry jsou 370 × 140 × 480 mm.

Za krytkou vpravo s modrým potiskem je ukryta 3,5" pozice pro čtečku paměťových karet, regulátor větráků a podobná zařízení. Levá krytka schovává optickou mechaniku a po stisknutí tlačítka se odklopí celá, takže mechaniku lze zavřít pouze zatlačením na výsuvný tácek. Krytka je uchycena na pružině a při vysouvání nebo zasouvání mechaniky tak na tácek stále tlačí, nadzvihává jej a dře. U HTPC se přitom předpokládá, že diskovou mechaniku občas použijete.

Skříň má celkem čtyři pozice pro větráky. Jeden 120mm lze nainstalovat do odnímatelné levé bočnice, kde je z výroby prachový filtr s jakýmsi plastovým usměrňovačem toku, druhý 92mm na pravý bok. Dvě pozice pro 60mm ventilátory vedle zadního panelu konektorů základní desky asi osadí pouze sluchově postižení uživatelé, ostatním by hluk dvojice rychloběžných motorků mohl být nepříjemný. Součástí příslušenství je malý bzučák, který můžete zapojit do pinů pro „speaker“ na desce, a dva jednorázové svazovací pásky pro zkrocení kabelů.

Acu-Charm existuje v bílé a černé variantě, které se ale liší jen barvou čela. Ačkoliv se bílá verze minimálně v minulosti prodávala, jak dokazují například fotky od majitele na stránkách CzechComputeru, dnes je již pouze na objednání s dlouhou dodací lhůtou. Možná jsem měl jenom smůlu, že mi bílá Acu-Charm nedorazila ani po měsíci od objednání. Po zběžném průzkumu v českých obchodech to spíše vypadá, že bílá verze se k nám přestala vozit a nadále je dostupná pouze černá.

Vnitřní uspořádání

Fotografie budiž důkazem, že do skříně se pohodlně vejde celá deska velikosti ATX a nikoliv micro-ATX, jak chybně uvádějí specifikace na některých e-shopech.

Kabelový chaos způsobují hlavně nešikovně umístěné konektory napájení na základní desce

Na první pohled upoutá netradiční rozmístění komponent uvnitř skříně. Zdroj se upevňuje pomocí dvou plechových dílů, které na něj nejdříve musíte přišroubovat, následně celý ánsámbl zasunout do příslušné pozice a ještě před tím nezapomenout zapojit přívodní kabel. Není k tomu žádný návod, takže budete chvíli dumat, k čemu tam ty plechy vlastně jsou. Pod zdrojem je plastový díl, pod který se instaluje intake ventilátor. Pokud má skříň být naležato, je to zbytečné, navíc v tomto stavu by to již vyžadovalo značnou demontáž. Při pozici na výšku naopak zdroj vyfukuje teplý vzduch do země a má k tomu jen několikamilimetrovou škvíru, kterou vytvoří nalepovací gumové nožičky.

Klec na mechaniku by s redukcemi pojala ještě dva pevné disky

Optická mechanika se montuje do vynímatelného koše, který ve skříni drží za dva šroubky. Jelikož je potřeba mechaniku napasovat přesně tak, aby doléhala na dvířka s tlačítkem, počítejte s tím, že se minimálně jednou netrefíte.

Disk se do „horní“ klece (postavíme-li Acu-Charm jako tower) připevňuje jen dvěma šrouby.
Pravá bočnice tvoří s dnem a stropem monolitický kus plechu, takže druhá strana je nepřístupná.

Osobně jsem Acu-Charm pořídil pro starý počítač s cílem použít jej jako server na zálohy dat (NAS) a případně jako druhý počítač do rodiny pro základní „kancelářskou“ práci. Proto jsem byl hodně zvědav, kolik se do skříně vtěsná pevných disků. V tomto ohledu mě skříň příjemně potěšila: zatímco specifikace uvádějí jednu pozici pro 3,5" disk, ve skutečnosti lze bez větších problémů nainstalovat dva.

Zatímco do horní pozice se disk šroubuje přímo k plechu, u dna skříně sedí na čtyřech gumových podložkách.

Další disky by se daly nainstalovat do klece s mechanikou, potřebovali byste k tomu ale plechy pro montáž 3,5" zařízení do 5,25" pozic. Já jsem se spokojil se dvěma disky (další už beztak nebylo kam připojit), volný prostor přišel vhod jako úkryt pro nepotřebné kabely ze zdroje. Ty jinak není kam dát, neboť v plně osazené Acu-Charm už je dost těsno. Instalace disků pod mechaniku taky nemusí být úplně dobrý nápad z hlediska chlazení, tedy jeho absence.

Hodnocení

Co se týče dosahovaných teplot, jediné srovnání mám bohužel s otevřenou skříní. Bez horního plechu dokázal větrák ledabyle položený na pasivu chladiče udržet teplotu procesoru (AMD Athlon XP 2500+) i v zátěži kolem 55 °C dle interního čidla. Pod plechem se ale za několik desítek minut běhu nahromadil teplý vzduch a deska pípala na poplach, že teplota překročila 60 °C. Možná by pomohlo skříň postavit nastojato, kdy teplý vzduch může odcházet perforací nad chladičem procesoru.

Ať tak či onak, v Acu-Charm se bohužel nedá vytvořit příliš sofistikované airflow při zachování tichého provozu. Instalaci energeticky náročnějšího hardware bych nedoporučil také kvůli riziku přehřívání zdroje. Modely s velkým větrákem, což je dnes drtivá většina zdrojů, nasávají vzduch z úzkého prostoru pod levou bočnicí; perforace v ní má roli spíše estetickou než funkční.

Mezi nedostatky řadím tenký plech, ze kterého je skříň vyrobena (Eurocase je proti ní bytelná ocel). Bál bych se na ni postavit monitor, vzhledem k umístění větráku to ale beztak není moc dobrý nápad. Nízké ceně je poplatné obecně laciné zpracování: záslepky za deskou jsou obyčejné vylamovací, mezi bočnicí a plastovým čelem prosvítá šedý plech vnitřní konstrukce a také v poloze „desktop“ na vás v růžku vykoukne kus nezakrytého tištěného spoje u předních konektorů. Navzdory své šikovnosti jsem ale vyvázl z montáže bez řezných ran na rukou, přestože pořezat se nejspíš někde lze.

Pochvalu naopak zaslouží neotřelé vnitřní uspořádání, na němž i přes určité nedostatky je vidět, že nad tím někdo přemýšlel. Líbí se mi, že disk lze do horní klece zasunout, i když je už ve skříni namontovaná deska (je to na milimetry, ale jde to), a že vzdálenost disku od optické mechaniky vychází tak akorát na standardní kšandu (což v dnešní době asi už moc lidí neocení). Potěšil mě také prachový filtr u pozice na 120mm větrák.

Acutake Acu-Charm

+ kompatibilita s full ATX (deska i zdroj), vzhledem k tomu malé rozměry
+ promyšlené vnitřní uspořádání
+ prachový filtr
+ dostatek pozic na disky

− tenké plechy , levné provedení
− špatně vyřešené chlazení zdroje
− nehodí se pro (tepelně) výkonné hardware

Kde koupit Acutake ACU-Charm?
v e-shopech
od
(Zdroj: Heureka.cz)

 

 

 

MMF24

 

Procesor AMD Athlon XP 2500+ věnoval neznámý původní majitel, který jej předminulou zimu nechal napospas svému osudu u popelnic ve Veselé ulici.