Hlavní navigace

Mnichov dá asi sbohem Linuxu. Deset let zkušeností prý vyšlo draho

19. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V roce 2004 se německý Mnichov rozhodl kompletně migrovat k open source řešením na bázi GNU/Linux. Cílem bylo snížit náklady na IT, a to především díky možné absenci drahých licencí. Svobodný software navíc přišel mnichovským představitelům více korektní i z politického hlediska.

Výsledkem této deset let trvající iniciativy byla distribuce s názvem LiMux, mnoho nových pracovních příležitostí a devět tisíc počítačů běžících na výše uvedeném operačním systému. Vše má i své stinné stránky, avšak ve světle dlouhodobých zkušeností se zdá, že v případě mnichovského experimentu nakonec bohužel převažují.

 

V čem je háček? Dle vyjádření oficiálních míst se nesplnil jeden z klíčových požadavků, který je u obdobných projektů zřejmě společný napříč celým světem – ušetřit. Dále údajně klesla i produktivita práce a uživatele často trápily problémy s nekompatibilitou při digitálním styku s vnějším světem.

Úspora za licence byla vykoupena potřebou úzce specializovaných programátorů a draze vyškolených zaměstnanců na údržbu IT infrastruktury. Skoro všechen původní software musel být nahrazen novým, běžícím v linuxovém prostředí. Mnichovští se tak podívali do očí hořké pravdě, přičemž aktuálně mají na bedrech migraci více než devíti tisíc pracovních stanic s LiMuxem zpět k Windows.

Město se v budoucích měsících a letech dost možná vrátí zpět k řešením od Microsoftu. Nyní bude vypracována studie, která buď přechod podpoří, nebo nikoli.

MMF24

Operační systém LiMux

Zdroj: Neowin