Hlavní navigace

Mobility Radeony HD 5000: DirectX 11 na cesty

9. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jaké nové modely nás tedy čekají a čím se budou snažit nás zaujmout?

Modely

Nové Mobility Radeony lze rozčlenit do tří skupin podle použitého jádra. Nejvýkonnější řada HD 5800 používá čip Juniper s 800 stream procesory (v desktopu Radeon HD 5700), Mobility Radeony HD 5700 a HD 5600 jsou postaveny na jádře Redwood s 400 stream procesory a nejslabší řada HD 5400 je osazena čipem Cedar. Ten má pouhých 80 stream procesorů, ve srovnání se staršími Radeony HD 4300 tedy nebude o mnoho výkonnější.

Novinky

Hlavní inovací je bezesporu podpora DirectX 11, byť je jeho přínos zatím poněkud diskutabilní. Konkurence ale podporuje pouze verze 10.1 nebo 10, takže se není čemu divit, že ATI právě na DirectX 11 poukazuje nejhlasitěji.

Všechny modely Radeonů HD 5000 používají 40nm výrobní postup, který podle prezentace ATI přináší výrazné zlepšení poměru výkon/watt. (Z minulé generace využívají 40nm postup pouze některé modely Radeonu HD 4800 s jádrem RV740; Nvidia nedávno uvedla řadu GeForce 300M, která používá pouze 40nm čipy.) Kromě toho se ale ATI chlubí opět vylepšeným snižováním napětí a frekvencí v nečinnosti (PowerPlay) či vylepšenou technologií Vari-Bright, která šetří energii snižováním jasu displeje.

Zdaleka ne tak žhavou novinkou je možnost přepínání samostatného a integrovaného grafického akcelerátoru, neboli Fast Switchable Graphics. Prezentace věnovaná Mobility Radeonům HD 5000 je bohužel skoupá na detaily a dozvídáme se pouze, že ne všechny karty podporují všechny jmenované technologie a že některé vymoženosti lze použít pouze v kombinaci s jinými produkty. Koneckonců, na platformách bez IGP asi přepínat nepůjde, že. Je pravděpodobné, že kromě vlastních čipsetů AMD bude Fast Switchable Graphics fungovat také s novými procesory Intelu, což slibuje také Nvidia pod lákavým marketingovým názvem Optimus.

Výkon

ATI míří Radeon HD 5870 proti GeForce GTX 280M (jádro G92b). Ta bude ještě nějakou dobu nejvýkonnější notebookovou grafikou v nabídce Nvidie. Server Expreview změřil, že Mobility Radeon HD 5870 v benchmarku 3DMark Vantage o téměř čtyřicet procent překonává slabší GeForce GTX 260M, i když je osazen v notebooku se slabším procesorem.

Na závěr několik grafů výkonu, kde autoři prezentace srovnávají nové Radeony jak s minulou generací, tak s kartami Nvidie. Upozorňuji, že začínají na 75 nebo 80 procentech a jsou dále zkresleny "cool" 3D efektem.

MMF24

Celou prezentaci AMD/ATI k Mobility Radeonům naleznete zde (formát PDF).