Hlavní navigace

Mobilní Penryn: 0 wattů v idle!

16. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedno ze dvou hlavních návrhářských center pro procesory Intel, Haifa Design Centre (dle umístění v Izraeli, to druhé je v Oregonu v USA), přišlo s dalšími inovacemi pro podstatné snížení spotřeby procesorů.

Izraelští návrháři už slavili se svými nápady velké úspěchy v Pentiu M, později v mobilním Core 2 (Merom) a není důvod nevěřit, že pomohou už tak úspornějším procesorům Core 2 z rodiny Penryn. Penryn je označení pro celou rodinu procesorů Core 2 vyráběných 45nm výrobním procesem s využitím high-k dielektrika.

Procesory z rodiny Penryn mají další kódová označení: Wolfdale pro dvoujádrové Core 2 Duo, Yorkfield pro čtyřjádrové Core 2 Quad a Core 2 Extreme a mobilním procesorům Core 2 zřejmě už zůstane jen označení Penryn. Zmíněný pokročilý výrobní proces má na svědomí výrazně nižší energetickou spotřebu při stejném taktu oproti předchodzí generaci Core 2 (Conroe, Kentsfield).

Mobilní Penryny dostaly od Izraelců do vínku nový režim, označený jako Deep Power Down (DPD, C6), do něhož se procesor může přepnout v režimu nečinnosti (idle). Při přechodu do tohoto režimu je stav procesoru uložen do speciální 8kB paměti SRAM (8 kB pro každé jádro) a z něj pak v případě potřeby procesoru opět obnoven.

Pokud si tuto technologii doplníte už k těm, jež Izraelci vymysleli pro předchozí mobilní procesory Intel (Yonah a Merom) – Enhanced Deeper Sleep (C4) a dynamickou změnu velikosti změny cache – a přidáte úspornost samotného Penrynu díky nové technologii výroby tranzistorů, dostanete průměrnou spotřebu nižší o 27 až 44 % oproti předchozí generaci.

CS24

Zdroj: PC Watch

 

Autor článku