Hlavní navigace

Moderní zařízení umí spojit dvě závislosti: kouření a technologie

27. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Protikuřácký zákon omezuje kouření v restauracích a dalších provozovnách v Česku už přes rok, ale elektronických cigaret se to tolik netýká. Kouř běžných cigaret totiž není škodlivý jen pro kuřáka, ale obtěžuje i jeho okolí. Mimochodem podle studie Karlovy univerzity se počet kuřáků za poslední rok snížil o 3,5 %. Tam, kde je zakázáno kouření, platí zákaz i na elektronické cigarety, ale v barech a restauracích jsou povolené. Užitečné jsou zejména teď na letních zahrádkách, neboť zatímco běžné cigarety zde i přes otevřený prostor často vytvářejí nepříjemné ovzduší, e-cigarety ostatní prakticky neobtěžují. Nebudeme zde polemizovat, zda elektronická cigareta obsahuje méně škodlivin pro kuřáka, je ale jednoznačně přínosem pro nekuřáky v okolí.

Elektronická cigareta z minulého století

První zmínky o elektronické cigaretě pochází již z dvacátých let minulého století a patent na tzv. vaporizér podal Joseph Robinson už v roce 1927. Od dnešních modelů se ale tehdejší „e-cigareta“ lišila. Podobný patent v roce 1965 navíc získal Herbert Gilbert a v roce 2000 přišel s ideou e-cigarety Hon Lik. Právě z jeho patentu vychází dnešní elektronické cigarety.

us1775947-0 Zřejmě první elektronická cigareta, tehdy ještě spíše pro inhalaci léčivých látek

Elektronické cigarety dneška se každopádně staly dobrým byznysem už podle množství kamenných prodejen, které se ve městech za poslední roky vyrojily. Jejich princip je v zahřívání náplně a vytváření aerosolu místo dýmu. Elektronická cigareta se skládá ze dvou částí: li-ion akumulátor s elektronikou a atomizér zodpovědný za následné odpaření dávky. Atomizér bývá topná spirála zahřívající materiál, který současně nasaje náplň.

Zacíleno na geeky

Elektronické cigarety se ale řeší nejen v souvislosti se zdravím. Na CESu před dvěma lety byl představen smartphone s integrovaným vaporizérem a v podstatě jste tak kouřili Android.

Spojení s mobilem

Výrobci škodlivost běžných cigaret přiznávají a novými typy e-cigaret míří trochu i na geeky. Zavádí se u nich pojmy jako nabíjení přes USB (ale raději ne z počítačů, kde máte Bitcoinovou peněženku), powerbanka nebo ovládání přes smartphone – jako například u produktu Enovap.

Nová technologie: nahřívání tabáku

Také Philips Morris představil nový typ elektronických cigaret pod názvem IQOS (znamená to I Quit Ordinary Smoking), ale na zcela jiném principu, takže jej za běžné e-cigarety nelze ani označovat. IQOS totiž jako náplň používají tabák, ale místo jeho pálení při teplotě přes 600 °C jej pouze nahřívají na zhruba 300 °C.

Výhodou je absence škodlivých látek vznikajících hořením při obdobné chuti tabáku. Samotný obal slouží i jako powerbanka, ze které se zařízení nabíjí a jeho kapacita vydrží asi jako jedna krabička běžných cigaret.

WT100

bf-as676a_heat_9u_20170805133013

Loni odborníci na bezpečnost demonstrovali, jak lze zneužít běžné e-cigarety napájené přes USB k šíření virů a napadání počítačů. Zdánlivě neuvěřitelné, cigareta přeci nemá žádnou paměť, ale jakmile má USB a nějakou elektroniku, s ostatním si už hackeři poradí. Týká se to ale spíše e-cigaret z Číny a jiných pochybných zdrojů.

Autor článku