Hlavní navigace

Monitory s G-Sync budou zpočátku jen od Asusu. Dostal od nVidie exkluzivitu

27. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem Nvidia odhalila svou technologii G-Sync. V podstatě jde o plán, jak skoncovat s koncepcí fixní snímkové frekvence a uvolnit tak mechanismus vykreslování obrazu na monitorech. Výsledkem má být zejména plynulejší hraní, ale tato změna řízení monitoru by mohla jednou mít pozitivní dopady i na spotřebu mobilních zařízení či plynulost přehrávání videa. Je tu ale potíž. Již víme, že G-Sync bude jen výsadou karet GeForce. Navíc ale tato technologie ještě nebude hned přístupná všem výrobcům monitorů.

Po uvedení technologie oznámila první monitor podporující G-Sync firma Asus. Jak uvádí například švédský web SweClockers, je tomu tak proto, že Nvidia s touto společností na její použití uzavřela exkluzivní smlouvu. Podle té nebude po určitou dobu smět monitory s G-Sync prodávat nikdo jiný.

Ačkoliv Nvidia již oznámila další partnery, kteří takové monitory uvedou, tyto firmy si „vrznou“ až příští rok. Produkty ostatních hráčů mají údajně na trh přijít až v třetím čtvrtletí roku 2014. Zřejmě to znamená, že Asus má exkluzivitu poskytnutou přesně na rok (a ujednání by pak vypršelo opět v říjnu). Firmami, které by LCD s podporou G-Sync měly posléze nabídnout, jsou Benq, Philips a Viewsonic; je ale samozřejmě možné, že se během následujícího roku ještě další přidají.

Exkluzivitu si Asus nicméně poctivě vysloužil. Na jejím vývoji totiž údajně s Nvidií přímo spolupracoval a je tak spolutvůrcem. Díky tomu má také zřejmě určitý náskok v implementaci technologie. Jak již víte, prvním monitorem s G-Sync bude model Asus VG248QE s cenou 399 USD. Ani ten ale nepřijde tak brzy, podle oficiálních informací je jeho uvedení plánováno na „první polovinu“ roku 2014. To může přinejhorším znamenat i červen, Asus ale asi bude chtít vydání stihnout spíše dříve, aby si dočasnou exkluzivitu užil.

 

Mám-li se pustit do nelichotivého přirovnání, nemohu si zde nevzpomenout na Thunderbolt. Toto externí rozhraní (poměrně výkonné a technicky sofistikované) Intel nejprve poskytl jen společnosti Apple. Pro běžná PC začalo být k dispozici až minulý rok a ačkoliv je dostupné na řadě základních desek, periférií je pomálu. Technologii G-Sync roční exkluzivita také asi k rozšíření moc nepomůže (na druhou stranu, fakticky bude asi trvat jen několik měsíců, takže tak zle snad nebude). Navíc absence konkurence bude držet ceny dotyčných monitorů vysoko. Doufejme, že to tomuto zajímavému zlepšováku moc neublíží.

MMF24

Asus VG248QE, modul zajišťující podpordu G-Sync
Asus VG248QE, modul zajišťující podporu G-Sync

Zdroje: SweClockers, WCCFtech, techPowerUp