Hlavní navigace

Mozilla a Google dosáhli milníku. Jejich prohlížeče komunikují skrze WebRTC

5. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O nově příchozí technologii WebRTC jsme toho napovídali docela dost, vzhledem k tomu, že ji ještě reálně nemůžeme příliš využívat. Díky ní budeme moci v prohlížeči komunikovat v reálném čase, podobně jako pomocí Skypu. K dispozici budeme mít nejen přenos zvuku, ale také obrazu. Ostatně, webová verze Skypu rovněž vzniká. Která ze služeb se nakonec eventuálně pro masovou komunikaci uchytí, uvidíme. Ačkoli se bavíme o otevřené technologii, která by měla sjednotit uživatele různých webových prohlížečů, implementace rozdílných verzí dosud znemožňovala, aby spolu prohlížeče komunikovaly.

Tip: Opera předvádí podporu webkamery skrze webové technologie

Nejen Mozilla nás ale ujišťovala, že se na vzájemné kompatibilitě pracuje a v cestě nic stát nebude. Její slova se stala skutečností. Firefox se pomocí WebRTC konečně domluví s Chromem. Kdybyste si to chtěli vyzkoušet, budete se muset vybavit nejčerstvějším Firefoxem. Noční sestavení stáhnete z nightly.mozilla.org. Následně do adresního řádku zadejte about:config a na stránce s předvolbami vyhledejte položku media.peerconnection.enabled. Přepněte ji na true. V případě druhého prohlížeče to tak složité není. Jednoduše si stáhněte Chrome 25, který se momentálně nachází ve stádiu betaverze.

 

Samotné demo běží na adrese www.webrtc.org/demo. (I když v době psaní novinky nebyla komunikace se serverem nejsvižnější a načítání skončilo chybou.) Krásné tedy je, že ke vzájemné komunikaci prohlížeče nevyžadují dodatečný zásuvný modul. Jak dopadl jeden z prvních (veřejně demonstrovaných) hovorů, se můžete podívat na videu níže. Kvalita vůbec nevypadá špatně, přenášet se ostatně může klidně obraz ve vysokém rozlišení. Limitem v podstatě bude jen rychlost vaší internetové přípojky.

Historický milník ukazuje spokojené tváře dvou lidí – jednoho člověka od Googlu, zatímco druhý patří k Mozille. Technologii WebRTC podporuje rovněž norská Opera. Opodál však stojí Microsoft, který pro změnu nedávno vydal ukázku vlastní konkurenční technologie CU-RTC-Web. Jeho počínání jsme již rozebrali, přečtete si proto naše starší články. Jen dodávám, že Microsoftu se na WebRTC nelíbilo právě to, že prohlížeče implementují rozdílné verze, v důsledku čehož nemohou komunikovat mezi sebou. Jenže tato hranice padla a Microsoft má o jeden důležitý argument méně.

MMF24

Zdroj: Mozilla Hacks | The Chromium Blog