Hlavní navigace

Mozilla buduje otevřenou platformu pro Internet věcí. Chce decentralizaci a interoperabilitu

7. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Úmysl je dobrý, podpoří ale někdo projekt od Mozilly, nebo se každý bude věnovat soukromé propojené síti věcí?
Internet věcí

ve smyslu sítě propojených elektronických a vzájemně komunikujících zařízení je pro nás stále spíše okrajovým tématem, které dosud nevyspělo do atraktivní podoby. Z podobného ranku je tento příspěvek, kde si dovolím aspoň krátce upozornit na to, že i Mozilla se snaží v tomto směru angažovat.

Zatím spíše pozorujeme zrod platforem, jež by chtěly všechno propojit. Ta nová od Mozilly se nazývá Project Things. Jak to u produktů od neziskové organizace bývá, jedná se o platformu nejen zdarma dostupnou, ale také otevřenou. Tento framework má pomoci překonat prostor mezi jednotlivými zařízeními, přičemž v dnešní počáteční fázi umožňuje technicky zdatnějším jedincům, aby si svou zprostředkovatelkou bránu postavili na bázi minipočítače Raspberry Pi.

CS24

Ovládání zařízení je postavené na webovém rozhraní, Mozilla však experimentuje i s hlasovým ovládáním. Ostatně, jak mj. hlasové asistenční aplikace jako Alexa nebo Siri naznačují, hlas bude pravděpodobně tím nejdůležitějším ovládacím prostředkem. Mozilla chce vytvořit decentralizovanou síť věcí s důrazem na interoperabilitu, čímž reaguje na výrobce, kteří staví síť kompatibilní pouze s produkty jejich značky.

Mozilla buduje otevřenou platformu pro Internet věcí (foto: Mozilla) Mozilla buduje otevřenou platformu pro Internet věcí (foto: Mozilla)

Otázkou nakonec zůstává, jak moc bude platforma podporována právě výrobci zařízení. Mozilla na projektu Things pracovala minimálně od loňského léta. Pokud vás první veřejně dostupná verze zajímá, můžete se podívat na návod, jak si postavit chytrou domácnost na bázi Things Gateway a Raspberry Pi. Více o platformě se dočtete na portálu iot.mozilla.org.