Hlavní navigace

Mozilla nechce WebP, prý stačí JPEG

27. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prosadit nový formát na úkor zavedeného standardu je běh na dlouho trať. Google odstartoval podobné maratony minimálně dva. Jedním je video formát VP8, kterým chce nahradit rozšířený, ale poplatky „zaneřáděný“ H.264. Loni z VP8 odštěpil ještě statickou verzi pro fotografie, kterou nazval WebP.

Na jeho vývoji stále pracuje, tento týden přiznal několik vylepšení, a v budoucnu má plán i na odstavení formátu PNG. Také už pomalu rozšiřuje ekosystém, existuje několik pluginů pro bitmapové editory, WebP podporují některé webové služby a také prohlížeče Chrome a Opera 11.10. Google tvrdí, že dosahuje o 39 % lepší komprese při stejné kvalitě, jako má JPEG.

Zástupci Mozilly jsou ale opatrnější. Do vlaku jménem WebM/VP8 naskočili tvůrci Firefoxu a Thunderbirdu velmi rychle, ale z WebP takto nadšeni nejsou. Jeden z vývojářů Mozilly, grafik Joe Drew, říká, že ve stavu, v jakém se současně nachází WebP, nelze tento formát přijmout. Ale že pokud se to změní, rád přehodnotí své rozhodnutí.


Srovnání JPEG a WebP: JPEG (677 662 B) vs. WebP (164 910 B), úspora dat: 75 %, zdroj: Google

To druhý vývojář Jeff Muizelaar byl konkrétnější. Na svém blogu předložil několik argumentů, proč jej WebP zatím míjí.

  • Nelíbí se mu prezentace Googlu, který WebP převádí z původního JPEGu. Google nechce ukázat důkazy z původních bezztrátových snímků.
  • WebP nezvládne jiné barevné vzorkování než 4:2:0, JPEG podporuje i 4:4:4 a poradí si i s barvami CMYK místo RGB.
  • WebP chybí metadata, JPEG má propracovaný EXIF.
  • Chybí podpora barevných ICC profilů

Pro Mozillu ale i jiné firmy je prý problém nasadit další kus kódu, protože WebP požaduje nové zásahy do programu, nelze využít původní dekodér VP8. Také kvalita není o tolik lepší, jak ukazuje Google, a datová náročnost se v dnešní době stává méně podstatnou.

A také ukazuje na fakt, že web je vůči novým formátům spíš odmítavý. JPEG 2000 pohořel, PNG trvalo nasazování dlouho a nástupce JPEG už chystá i Microsoft se svým JPEG XR (Windows Media Photo, HD Photo), který zvládne i alfa kanál (průhlednost) a může mít ztrátovou i bezztrátovou kompresi.

Zkrátka než vytvářet nové kolo, je lepší se podílet na vylepšování toho stávajícího. Takže buď pomoci Microsoftu, nebo ideálně pracovat na zlepšení současných enkodérů pro JPEG.

No a hlavně jde o prachy. Za H.264 se musí platit, takže od něj dala Mozilla ruce pryč, JPEG je zdarma.

Zdroj: Ars Technica

KL24

 

Byl pro vás článek přínosný?