Hlavní navigace

Mozilla zkusí aktualizovat Firefox na počítačích, kde aktualizace selhala

19. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před více než týdnem Benjamin Smedberg z Mozilly prostřednictvím fóra sdělil, že za pár týdnů Firefox vymýtí staré instalace. Jak potvrdil, zhruba 2 % uživatelů – uživatelských profilů, chcete-li být přesnější – během každého životního cyklu zůstává na staré verzi. Takhle to jde až ke dvacáté druhé verzi. Jak víme, Mozilla vydává prohlížeč pravidelně každých šest týdnů.

Nadcházející Firefox 30 bude uvolněn 10. června. Z výzkumu Mozilly vyplývá, že uživatelé často netuší, že používají nezabezpečenou verzi a výchozí nastavení nemění. Automatické aktualizace tudíž mají zapnuté. Aktualizaci tudíž zabrání nějaká chyba. Ze všech starých a nepodporovaných verzí vystupuje početnou základnou Firefox 12 a řada 3.6. Cílem je uživateli pomoci s upgradem na novější Firefox.

U Firefoxu 3.6 na to Mozilla půjde jednoduše tak, že nejčerstvější řadu prohlížeče označí za běžné servisní vydání, nikoli za hlavní novou verzi. Tímto způsobem se prohlížeč nebude na nic ptát a aktualizaci automaticky nainstaluje. Neproběhne tak ani kontrola kompatibility doplňků. K té by ostatně stejně mělo dojít i po instalaci.

 

Sluší se podotknout, že pokud vědomě používáte nepodporovaný Firefox 3.6, tak přechodu zabráníte jednoduše tak, že vypnete aktualizační mechanismus. Jestli prohlížeč aktualizace vyhledává, ale sám je neinstaluje, tak vaší obrazovkou pouze proběhne upozornění. Za další přijde oprava nasazená jako doplněk.

Mozilla se dříve pochlubila, že méně závažné problémy opraví formou doplňku, čímž uživateli usnadní život a instalaci. Tuto techniku podporuje až Firefox 11. Právě pro něj a novější vydání bude oprava dostupná. Osobně si nepamatuji na více než jeden případ, že by kdy oprava formou doplňku přišla.

CS24

Musí se ještě dořešit mnoho věcí kolem způsobu nasazení takové aktualizace, ale aktuálně je vydání plánováno po uvolnění Firefoxu 30. V tomto čtvrtletí se nezisková organizace zabývá uživateli s Windows, OS X přijde na řadu později. Pokud ovšem projekt zaznamená úspěch.

Zdroj: Skupiny Google via Computerworld