Hlavní navigace

MSI chystá kompaktní GeForce GTX 760 a mini-ITX desku série Gaming k tomu

21. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lepší grafické karty jsou dnes obvykle docela rozměrné „lopaty“, přesahující o pěkný kus za okraj slotu PCI Express ×16. Dnes s tím sice výrobci skříni již počítají, na druhou stranu je zde ale také poptávka po kompaktnějších počítačích, která se nevyhýbá ani herním strojům (o čemž svědčí třeba i zájem o prototypy Steam Machines od Valve). Vyjít vstříc požadavkům na menší, ale výkonné grafiky se rozhodla firma MSI. Chystá se uvést kartu GeForce GTX 760 s krátkým PCB a nadto ještě i mini-ITX základní desku z highendové série Gaming.

Do série Gaming bude ovšem patřit i ona kapesní GeForce GTX 760. Oba dva kousky hardwaru jsou podle informací zveřejněných na profilu sítě Facebook v posledních stádiích příprav. Firma by se s nimi tedy měla vytasit již brzy, zatím je ale ještě mezi produkty na webových stránkách nemá.

MSI GeForce GTX 760 Gaming s krátkým PCB a Mini-ITX deska série Gaming

Krátká GeForce GTX 760 Gaming má dvouslotové chlazení s jedním velkým axiálním ventilátorem. Chlazení by mohla pomoci také zvetšená plocha perforace v záslepce. Karta má vedle HDMI a nejspíš i DisplayPortu jen jedno DVI, a tak horní řada slouží cele k vyfukování tepla. Referenční GeForce GTX 760 je dlouhá 24,5 cm, u tohoto menšího modelu zřejmě rozměr nebude přesahovat šířku základní desky typu Mini-ITX. Grafika nicméně nese hned dvojici konektorů pro SLI, byť v kompaktních počítačích je asi neužijete. Jak si také můžete všimnout, přídavné napájení je zřejmě tvořeno jen jedním osmipinovým konektorem (nezkrácená GeForce GTX 760 Gaming od MSI nese šestipin a osmipin).

 

Co se týče vyfotografované základní desky typu Mini-ITX, její modelové označení zatím neznáme. Není jasné, na jaké čipové sadě je založena, půjde ale jak již bylo řečeno o model série Gaming s charakteristickým černo-červeným zbarvením. Přestože je PCB desky poměrně našlapané, podle fotografie se zdá, že se MSI povedlo zachovat čistou volnou plochu okolo socketu pro procesor. I tak se ale vedle čipové sady vešel bezdrátový modul ve slotu mini-PCI Express. Deska také bude mít lehce nadstandardní počet konektorů SATA (pět) a vzhledem k lichému počtu lze čekat také jedno eSATA na zadním panelu.

MSI GeForce GTX 760 Gaming s krátkým PCB a Mini-ITX deska série Gaming
MSI GeForce GTX 760 Gaming s krátkým PCB a Mini-ITX deska série Gaming

Na PCB lze také vidět, že MSI osadilo svou nadstandardní integrovanou zvukovku označovanou Audio Boost. Protože ještě tento model nebyl představen, nevíme, které další speciality série Gaming bude model formátu mini-ITX nabízet. Například síťový adaptér Killer E2200 na fotce vidět není, teoreticky by se ale mohl choulit někde v zákrytu s chladiči.

CS24

Aktualizováno (22. listopadu 2013):
K dispozici jsou už další fotografie obou kousků, které si můžete prohlédnout níže. Dozvídáme se také, že deska Z87I Gaming (jak se tento model jmenuje) je založená na čipové sadě Z87, používá komponenty Military Class 4 a skutečně obsahuje síťový adaptér Killer E2200. Za pozornost stojí i bezdrátový modul, podporuje totiž nejnovější standard Wi-Fi, 802.11ac.

Zdroj: MSI (Facebook), VideoCardz, techPowerUp