Hlavní navigace

MSI má adaptér pro RAIDování NVMe SSD, který je skoro jako grafická karta

25. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedna zajímavá (i když taky dost drahá věc), kterou přinesly platformy highendových procesorů X299 od Intelu a X399 (Threadripper) od AMD, byla možnost sestavovat velmi výkonná pole RAID z NVMe SSD, připojených přímo linky PCI Express procesoru. V extrémních případech se takto dají dosahovat přenosové rychlosti úložiště, které už řádově soutěží s propustností operační paměti DDR3/DDR4. Problém je ale, že na desce je obvykle omezený počet slotů M.2 pro tyto disky. Výrobci proto přišli s adaptéry pro slot PCI Express 3.0 ×16, do nichž se dají zapojit čtyři tyto moduly, čímž se využije konektivitu slotů běžně určených pro grafické karty. Na Computexu takovou kartu po ostatních výrobcích, kteří je již představili dříve, ukázalo také MSI. A jeho podání je docela pozoruhodné.

Karta označená zdá se jako M.2 Xpander Aero je v principu stejná jako ty od konkurence: na PCB adaptéru do slotu PCI Express 3.0 ×16 se nachází vedle sebe čtyři sloty M.2, jimž je konektivita slotu rozdělená, každý má po ×4 linkách. Sloty jsou orientovány kolmo na konektor karty a k desce, rovnoběžně vedle sebe. PCB je poměrně vysoké (přečuhuje o pár centimetrů záslepku), díky čemuž se do adaptéru dají instalovat i nejdelší moduly M.2 s délkou 11 cm (formát „22110“). Ty nejsou až tak běžné, ale v tomto provedení se bude vyrábět Intel Optane SSD 905P, takže podpora takových modulů má docela lákavé aspekty. Tedy opět, pokud máte dost peněz, abyste si pořídili čtyři takto drahá SSD).

MSI M.2 Xpander Aero (Zdroj: Tweakers.net) MSI M.2 Xpander Aero (Zdroj: Tweakers.net)

Čím se ale M.2 adaptér MSI vymyká, je zbytek designu. Firma totiž tuto kartu opatřila skutečně robustním chladičem, který zabírá dva sloty jako grafická karta. A tu taky připomíná, MSI skutečně použilo či upravilo návrh chladiče pro GPU, a sice právě provedení Aero (na krytu je stále toto logo). Skládá se z hliníkového pasivu kryjícího plochu PCB a dosedajícího na instalovaná SSD a velkého axiálního ventilátoru plus plastového krytu usměrňujícího proudění vzduchu.

MSI M.2 Xpander Aero (Zdroj: Jagat Reviews) MSI M.2 Xpander Aero, spodek pasivu s teplovodivou vložkou, která dosedne na moduly M.2 ve slotech (Zdroj: Jagat Reviews)

Termoregulace ventilátoru: ano?

Dvouslotový chladič má jednu výhodu – toto řešení by patrně mohlo být relativně tiché. Karty ostatních výrobců desek mají často chladič také, ale jsou jednoslotové a používají princip referenčních chladičů grafik s průběžným pasivem a menším radiálním ventilátorem. Při malé tloušťce celého chladiče ventilátor asi logicky musí běžet na vyšších otáčkách, kdežto chladič MSI by zřejmě mohl být kultivovanější. Na PCB jsou rovněž vidět pružné pásky s vodiči zhruba v místech, kde je na SSD řadič, což by asi mohly být senzory teploty. Vypadá to tedy, že by chladič mohl mít otáčky regulované dle zátěže a zahřívání SSD. Toto by byl velmi vítaný zlepšovák, zajímavý by byl zejména polopasivní chod, pokud jej chladič Aero umí.

CS24

MSI M.2 Xpander Aero (Zdroj: Kitguru) MSI M.2 Xpander Aero zboku (Zdroj: Kitguru)

Kromě chladiče připomínajícího grafiku má tento adaptér dokonce i přídavný napájecí konektor, osazený v místech, kde ho typicky mají grafické karty. Každá karta pro slot ×16 může dostávat přímo přes konektor až 75 W, takže s šestipinem by možný příkon čtyř modulů SSD mohl být až 150 W, což je asi úplně nereálné a napájení slotem by mělo stačit. Ovšem smysl je možná takový, aby odběr proudu z PCI Expressu nezatěžoval desku. V případě, kdy by na ní byly osazeny třeba ještě dvě tři další GPU a všechna brala vyšší příkon ze slotů, proto asi může mít napájení karty se SSD přídavným konektorem pozitivní vliv.

MSI M.2 Xpander Aero (Zdroj: Tweakers.net) MSI M.2 Xpander Aero (Zdroj: Tweakers.net)

Karta M.2 Xpander Aero by podle MSI měla být prodávána s deskou MSI X399 MEG Creation určenou pro procesory AMD Ryzen Threadripper (a již zřejmě také Threadripper 2000 s až 32 jádry). V obchodech by se zřejmě měly objevit v červenci. Zda bude dostupná i třeba s deskami určenými pro platformu Intelu, zatím nevíme, stejně jako to, zda se třeba nebude dát pořídit i samostatně. Osazení této karty do systému by mohlo dát vzniknout lehce humorným sestavám, kde si asi leckdo na první pohled adaptér skutečně splete s grafikou. Stylové by to bylo zejména, pokud byste v počítači měli zrovna grafické karty v provedení MSI Aero s tímto designem.