Hlavní navigace

MSI: naše APS jediné funguje!

3. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus a Gigabyte vytvářeli kolem svých úsporných technologií Energy Processing Unit a Dynamic Enegry Saver (aneb EPU & DES) poměrně velký humbuk. Asus mimo jiné Gigabyte zažaloval, když ten tvrdil, že EPU nefunguje, jak jeho autoři tvrdí, a tudíž že Asus podvádí zákazníky. Jsem zvědav, jak se obě firmy postaví k prezentaci, kterou sestavilo marketingové oddělení MSI a dnes ji zveřenila Fudzilla.

Prezentace se týká technologie Active Phase Switching, kterou Micro-Star představil v srpnu/auguste minulého roku. Sice později, ale v marketingové prezentaci tehdy výrobce všemožně demonstroval papírovou převahu APS nad EPU a DES od svých tchajwanských soupeřů. Podobně tomu bude i dnes, ovšem tentokrát se MSI opírá o test serveru Tom's Hardware Guide, který porovnával základní desky s čipsety Intel P45 a zaměřil se hlavně na jejich šetřící technologie.

Marketingové oddělení mělo poměrně jednoduchou práci, článek na THG totiž pochvalami její desky P45 Diamond nešetří. Na prvním snímku jsou vybrány grafy změn spotřeby se zapnutými šetřícími technologiemi a deska MSI vykazuje největší rozdíl v nečinnosti i v zátěži.

„Narozdíl od ostatních řešení, APS funguje a dovoluje snížit spotřebu v idle i v zátěži o více než osm procent. Jiná řešení nepřekročí tři procenta.“

Čím víc fází napájecí kaskády, tím víc adidas? MSI dokazuje, že to nemusí být pravda. Z jiného testu na THG, kterého se zúčastnily její desky P45 Platinum a P45D3 Platinum (verze s DDR3) vybírá graf, kde tyto podvozky s šestifázovám napájením procesoru dosáhly lepšího výsledku při přetaktování, než konkurenční desky s šestnáctifázovou kaskádou.

Na posledním slajdu MSI vyzdvihuje papírové výhody APS (i když to mohou být právě ty detaily, díky kterým APS podává lepší výsledky, než konkurenční EPU a DES). APS totiž dle potřeby vypíná a zapíná napájecí fáze také pro severní můstek a paměťové moduly (ač tyto mají pouze dva stavy). Také funguje nezávisle na operačním systému, zatímco Asus s Gigabytem spoléhají na utility pro Windows.

MMF24

Velmi pravděpodobně vám můj komentář k prezentaci připadá velmi nekritický. Uznejte však sami, že proti závěrům, ke kterému dospěl (snad) nezávislý a ve světě poměrně uznávaný magazín, se těžko argumentuje. A tak pokud nebudeme hodnotit desky jako celek, ale soustředíme se na úsporné technologie, zřejmě nám nezbývá než prohlásit, že MSI má navrch a její marketingové oddělení vytvořilo neprůstřelnou prezentaci…

Zdroj: Fudzilla

Autor článku