Hlavní navigace

MSI odemyká jádra CPU přímo z Windows

21. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čipsety AMD 800 series sice nemají Advaced Clock Calibration, o to více se výrobci desek v odemykání jader procesorů rodiny K10.5 předhánějí. Posledním výkřikem je MSI Unlock CPU Core, kterému společnost věnovala celou stránku.

Tato utilitka má na deskách MSI s čipsetem AMD 800 series umět odemykat jádra potenciálně čtyř- a šestijádrových procesorů AMD AM3. Zvládá také vypnout třeba i jen jedno jediné (třebas defektní jádro) u Thubanu a zřejmě tedy i zapnout právě jediné u procesoru Zosma (ještě nevydaný X4 960T). Můžete tak mít i pětijádrový procesor. MSI uvádí, že tento nástroj lze kombinovat s OC Genie pro automatické přetaktování a získat tak opravdu vysoké nárůsty výkonu u procesorů s deaktivovanými a přitom funkčními jádry.

Něco podobného můžete také v třeba v EasyTune 6 od Gigabyte po zapnutí Advanced Mode v záložce Tuner/Core Boost také .Také tato operace vyžaduje restart a při něm se vám objeví ještě hlášení: BIOS is updating EC Firmware!! Don't power off. dokazující, že se jedná v podstatě jen o ovládání BIOSu trochu jinou formou. Je možné, že podobný nástroj má i Asus, TurboV Evo jsem nějaký ten pátek neviděl.

Zdroje: NordicHardware, MSI Unlock CPU Core

Autor článku