Hlavní navigace

MSI P55-GD80: Návrat legendy na výsluní

15. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti

První dojmy a hlavní přednosti

Jak již napovídá obrázek, MSI by rádo s touto deskou udělalo díru do světa. A nutno uznat, že předpoklady k tomu má více než dobré. Přichází totiž hned s celou plejádou novinek, které na jiných deskách nenajdete, a stojí rozhodně za pozornost.

Již tradičně najdete v napájecích obvodech desek MSI mosfety DrMOS. jejich výhoda je zcela jednoznačná. Kombinují v sobě totiž rovnou tři součástky, které na deskách jiných výrobců najdete odděleně za sebou – Driver IC, Top Mosfet a Bottom Mosfet. Výsledkem je u DrMOSu jeden čip, který se tak méně zahřívá a je podstatně efektivnější. Tradiční mosfety pracují na frekvenci 250 kHz, DrMOS na rovném 1 MHz. Na výsledném napájení se tak může podílet méně fází, což s sebou přináší nejen úsporu energie, ale i nižší zahřívání systému.

 

Zcela novou funkci představuje OC Genie. Na desce je osazen malý čip, který v kombinaci s tlačítkem dokáže během vteřiny přetaktovat váš počítač k nepoznání. Již teď mohu potvrdit, že to skutečně funguje, konkrétní výsledky si ale přečtěte v příslušné kapitole.

 

 

Další pomyslnou výhodu proti konkurenci představuje systém chlazení a s ním spojená SuperPipe. Nejedná se sice o nic jiného, než o bachratější heatpipe, která má v tomto případě v průměru 8 mm místo tradičních 6 mm. Výsledkem je ale lepší  tepelná vodivost, což se projevilo i na naměřených teplotách. Více opět v příslušení kapitole

 

U této desky, stejně jako u levnějšího modelu GD-65 najdete speciální šestipinový konektor, který slouží ke sledování napětí procesoru, čipsetu a pamětí pomocí multimetru. V balení dostanete i sadu speciálních drátů, které vám měření značně zjednoduší.

Na desce najdete čtyři paměťové sloty, které jsou trochu citlivé na osazení pamětí. Pokud máte pouze dva moduly, musíte je osadit do černých slotů. V modrých deska ani nepípne.

Další specialitou této desky jsou nová systémová tlačítka, která jsou nyní přímo vyleptaná na základní desce. Jedná se čistě o imageovou záležitost, protože jako mi potvrdil zástupce MSI, výroba těchto tlačítek vyjde dráž, než osazení klasických.

Speciální tlačítko OC Genie by zase mělo zpřístupnit maximální přetaktování i naprostým začátečníkům. Pro přetaktování stačí před startem počítače tlačítko zmáčknout a následovně počítač spustit. Ten již naběhne cca za pět sekund rovnou přetaktovaný. Jak to funguje se dozvíte v kapitole o přetaktování.

Zatímco ostatní výrobci sází na klasické diody, MSI pro zobrazení počtu aktivních napájecích fází osadilo rovnou malý displej. 

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, paramet

Zatímco u jiných výrobců je na příslušenství vidět snaha šetřit i u vyšších modelů, u MSI tomu tak není. SATA kabelů dostanete rovnou šest, k tomu navíc dvě redukce napájení. Navíc dostanete i dva přídavné moduly, které vám zajistí další dva eSATA porty a další dva USB konektory. Dohromady jich tak můžete mít na zadním panelu až devět.

Tím ale výčet příslušenství nekončí a MSI dále přihazuje speciální prodlužovací dráty pro napojení do slotu ke sledování napětí a celou škálu SLI a CrossFireX můstků.



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

K rozložení komponent v podstatě žádnou připomínku nemám. I když je deska napěchovaná k prasknutí, k žádným kolizím nedochází.

 

Mezi zadními porty najdete kromě klasické sestavy i jeden Power SATA/USB konektor. Mimo to zde narazíte i na dvě síťovky, dalších šest USB portů a dva PS/2 konektory.

 

V napájecím obvodu najdete celkem deset fází, z nichž procesoru patří celkem osm. I když se to v porovnání s 24fázovými monstry v podání Asusu i Gigabytu může zdát jako poddimenzované, opak je pravdou. MSI totiž používá mosfety typu DrMOS.

 

Mezi speciality této desky patří OC Genie, tlačítka pro změnu základní frekvence nebo leptaná tlačítka na desce.

 
 

MSI nešetří ani na výbavě. Na desce narazíte na celkem sedm SATA/eSATA konektorů a s nimi související dva přídavné řadiče jMicron. Dále šest USB konektorů, FireWire a audiokonektory.

O zvuk se na této desce stará velmi často používaný čip Realtek ALC 889. Tomu sekundují dva síťové kodeky téže značky, FireWire řadič VIA a SATA řadiče jMicron.

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Ani v oblasti chlazení nenechalo MSI nic náhodě. Na již tak chladnějších mosfetech DrMOS najdete mohutné pasivy. Pasiv se uhnízdil i nad imaginárním severním můstkem. Na samotném čipsetu je pak nejnižší a nejrozlehlejší pasiv. V tomto případě jsou navíc všechny pasivy propojeny jednou 8mm silnou superpipe.

 

Na desce najdete celkem pět konektorů pro větráky, z nichž je ale pouze jeden čtyřpinový. Zde by mohlo MSI ještě trochu zapracovat a vzít si příklad z desky Asus Rampage II Gene, která má všechny konektory čtyřpinové.

 

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Jak se můžete nyní sami přesvědčit, DrMOS pracuje v kombinaci s velkými pasivy naprosto skvěle. Ani po desetiminutové zátěži teplota nepřekročila 38 °C. Podobně na tom byly i další měřené body.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek. V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Spotřeba

Ani po stránce spotřeby si deska ostudu neutrhla a řadila se k nejúspornějším modelům. Bez přídavné zvukové karty pak byla spotřeba dokonce na 86 W, což je pro kombinaci high-end desky a silného procesoru vynikající výsledek.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu chlazení a spotřeby.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Stejně jako na samotné desce, pracuje MSI neustále i na vylepšování BIOSu. Jen během mého testování mi došlo asi sedm verzí, z nichž jsem použil poslední oficiální 1.4.

BIOS má tradiční rozložení a z prvních položek stojí za zmínku až Power Management Setup. Zde si totiž můžete nastavit, jak se bude chovat dioda na předním panelu počítače, když se váš stroj uvede do režimu spánku.

V HW monitoru pak můžete regulovat otáčky všech pěti větráků, které můžete přímo k desce připojit. Regulace probíhá skrze teplotní hranice.

U této desky také bezchybně fungovala úsporná funkce Green Power. Ovládání jednotlivých fází můžete buďto ponechat na automatice, nebo regulaci vypnout a nechat jet napájecí obvody naplno. Doporučuji ale první variantu, s níž jsem neměl problém ani při vysokém přetaktování.

Typickou položkou pro desky MSI je Cell Menu. Zde probíhá nastavení frekvencí, napětí i nejrůznějších násobičů. Zkontrolujte si povolení C-State, protože v jedné verzi BIOSu jsem ji měl od výrobce na hodnotě Disabled. Rozsahy frekvencí jsou dostatečné i pro vyšší taktování, jediné co mi trochu chybělo, byl větší počet děliček pamětí. K dispozici jsou jen hodnoty 3, 4 a 5. Možnosti časování jsou ale i zde vynikající.

Rozmezí napětí je opět naprosto dostatečné a jednotlivé položky najdete v přehledné tabulce níže.

Ani u této desky nemůže chybět M-Flash, který umožňuje mimo jiné nabootovat zkušební BIOS třeba z USB disku. Ten na desce přitom zůstane zachován. Nastavení si pak můžete uložit do jednoho z šesti profilů. Stiskem kláves F4 a F5 pak můžete vyvolat kdekoli informační okna s nastavením procesoru a pamětí.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Za poskytnutí procesoru Intel Core i5 750, i7 920, C2D Q6600 a E8500 děkujeme společnosti Intel

Přetaktování

Přetaktování

Přetaktování se u této desky budeme věnovat skutečně podrobně. MSI se totiž rozhodlo jej maximální měrou zjednodušit a připravilo si pro začátečníky speciální tlačítko OC Genie. Pokud jej stisknete před zapnutím počítače, aktivuje se speciální čip, který si ověří, jaké komponenty (procesor a paměti) máte v základní desce osazeny. Ty pak porovná se svojí databází a nastaví maximální úroveň přetaktování, která je u takových komponent ještě přijatelná. Toto oťuknutí systému je navíc velmi rychlé, řádově zabere jen několik sekund.

V našem případě bylo přetaktování trochu ovlivněno naším nestandardním procesorem. Ten na první pokus naběhnul na 3,33 GHz, v zápětí si to ale OC Genie rozmyslel a nastavil základní frekvenci o 10 MHz nižší. Výsledkem tak bylo 3,09 GHz, což z původních 2,66 není zas tak úplně špatné. Podle zkušeností na ostatních serverech by ale frekvence 3,33 GHz měla být s OC Genie a procesorem Core i5 750 zcela běžně dosažitelná. Nastavení pamětí zůstalo i při této frekvenci kolem 1066 MHz, ale s velmi nízkým časováním 7-7-7-20-1T.

Při taktování základní frekvence jsem se zastavil na velmi slušných 210 MHz, což ale není ani tak strop desky, jako strop procesoru. Jinde není problém dosáhnout na frekvence kolem 240 MHz.

Při taktování procesoru jsem musel vypnout Turbo, protože s ním byl počítač lehce nestabilní. Toto by měl teoreticky řešit další BIOS verze 1.5, což ale nyní neověříme. Po deaktivaci Turba (maximální násobič tak zůstal na hodnotě 20×) si ale deska s procesorem poradila na výbornou. Dokonce se mi podařilo prolomit hranici 4 GHz, která ale byla již pro dlouhodobé používání nestabilní. Jako stabilní se ukázala frekvence 3,9 GHz. S lepším chlazením by ale ani 4 HGz asi nebyly velký problém.

Komu nevoní taktování v BIOSu, může vyzkoušet nový Control Center. V něm sice nejdou měnit násobiče, ale lze hýbat se základní frekvencí a napětími. Při testování byla aplikace zcela stabilní.

Ve výsledcích si kromě jednotlivých testů všimněte hlavně grafu spotřeby. Zde se MSI opět vyznamenalo, když dokázalo přetaktovaný procesor zkrotit jen na 103 W bez zátěže, což je minimálně o 30 W méně, než konkurenti.

V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou Nvidia GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Nyní se můžete podívat na celkové nárůsty frekvence sběrnice, procesoru i celkové hodnocení přetaktování.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 se zapnutým C1E i EIST. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz. Paměti jsou nastaveny na frekvenci 800 MHz a časování 5-5-5-15. V případě desky s čipsetem X58 jsou testy provedeny s procesorem Core i7 920 na základní frekvenci 2,66 GHz se zapnutým Turbo režimem a pamětmi DDR3-1066 s časováním 7-7-7-20. To samé platí i pro nově přidaný procesor Intel Core i5 750, jehož
pracovní frekvence je shodná s Core i7 920, tedy 2,66 GHz. Na rozdíl od
něj ale nepodporuje HyperThreading, což se na výsledcích testů také
významně podepsalo.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu procesoru a pamětí. V grafu jsou porovnány všechny výše naměřené výsledky a výsledky z testu pamětí. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Nyní se můžete podívat na propustnost USB rozhraní a výkon pevného disku WD3200AAKS. Jeho výkon je měřen jednak v HD Tachu.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle propustností SATA a USB rozhraní. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Herní testy

Herní testy

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage. Tyto testy probíhají na dedikované grafice Nvidia GeForce 8800 GT. Integrovaná grafika (pokud ji deska má), je v tomto případě vypnutá.

Na závěr kapitoly je zde opět relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu grafiky. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Také zde nechybí relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu v multimediálních aplikacích. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Dodávané aplikace

Dodávané aplikace

K základní desce dodává MSI celou škálu aplikací. Začneme ale přehledným rozhraním instalátoru, na němž mi chyběla jen jedna věc – ikonka pro instalaci všech ovladačů najednou, jako používá Asus i Gigabyte.

Aplikaci Control Center jsem již zmiňoval v souvislosti s přetaktováním. To ale není zdaleka vše, co tato aplikace umí. Zvládá totiž i zobrazení systémových informací nebo podrobné nastavení Green Power. Zajímavé je i zobrazení aktuální teploty mosfetů.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

S potěšením musím konstatovat, že návrat mezi elitu výrobců základních desek MSI skutečně vyšel a že model 790FX-GD70 nebyl jen výstřelem do tmy. Se základní deskou P55-GD80 totiž přichází řada velmi zajímavých funkcí, které mohou i začátečníkům život s počítačem značně zpříjemnit a chod počítače urychlit. Tím mám na mysli např. funkci OC Genie.

Ani po stránce výbavy není desce moc co vytýkat. Jediné, co mi zde trochu scházelo, bylo víc 4pinových konektorů pro větráky. Jinak nemám k výbavě žádné výhrady a model GD80 se řadí k nejvybavenějším v tomto segmentu. Milé překvapení na vás čeká také po stránkách teplot a spotřeby, které se řadí k nejnižším naměřeným. U přetaktování to pak platí přesně obráceně.

Cena za takovou desku samozřejmě nemůže být nízká. Výsledných 4808 Kč není sice málo, ale za své peníze dostanete skutečně odpovídající výbavu i příslušenství. I z tohoto důvodu vám musí být jasné, proč si od nás deska odnáší ocenění Smart Buy.

Plusy a mínusy

+ vynikající přetaktování
+ OC Genie
+ skvělé rozložení
+ bohatá výbava i příslušenství
+ kvalitní BIOS
+ systémová tlačítka
+ měřící body napětí
+ podporuje CrossFireX i SLI

- málo 4pinových konektorů pro větráky
- chybí automatická instalace ovladačů
- Control Center neměří teploty komponent

MMF24

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti  MSI.