Hlavní navigace

MSI představil první hybridní minibook

31. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

U nového minibooku MSI U115 ještě neznáme jeho cenu ani předpokládaný datum uvedení na trh. Známe však jeho základní technické parametry: desetipalcový displej, procesor Intel Atom Z530 taktovaný na frekvenci 1,6 Ghz a nový čipset patřící k platformě Menlow. Další specifikace hovoří o jednim gigabajtu operační paměti, popoře pro Bluetooth 2.1 s rozšířením EDR i Wi-Fi standardu 802.11b/g/n, webové kameře s rozlišením 1,3 nebo 2 megapixely (v závislosti na modelu), třech USB portech a kombinované čtečce paměťových karet.

Revoluční je však použití úložných médií. Podle informací MSI spolupracuje 8GB nebo 16GB paměťový SSD disk společně s klasickým pevným diskem s kapacitou 120 GB nebo 160 GB.

Vše funguje tak, že SSD disk je použit pro uložení souborů operačního systému, zatímco magnetický disk je používán pro ukládání dat. Podle dostupných informací však oba disky vystupují pro uživatele jako jediný. Ve své podstatě je tento hybridní model rozšířením technologie Intel Robson nebo Microsoft ReadyBoost, kde je právě flash paměť použita pro zvýšení rychlosti systému díky cachování často používaných dat. MSI U115 bude používat operační systém Windows XP Home.

Tisková zpráva MSI hovoří také o speciální ECO módu, který má nabídnou "superdlouhou výdrž" při běhu na akumulátor, ale bohužel nezmiňuje podrobněji, jak dlouhou vlastně tohle superdlouho je. Víme však, že v tomto režimu bude pevný disk zcela vypnut, budete moci pracovat pouze s daty z SSD disk a všechny změny budou po vypnutí tohoto režimu (nebo po připojení minibooku k elektrické síti) budou na magnetický disk zapásny později.

CS24

Změn se dočkala také ergonomie: podle MSI se zvýšila vzdálenost mezi jednotlivými klávesami na 17,5 milimetrů, díky čemu má být klávesnice pohodlnější i pro silnější prsty.

Hybridní minibook MSI U115 měří 260 x 180 x 19-31,5 milimetrů a váží jeden kilogram. Informace o ceně bohužel chybí a bude zajímavé sledovat, jak se nová platforma a kombinace dvou záznamových médií na prodejní ceně projeví.