Hlavní navigace

MSI ukázalo herní desky pro Skylake. USB 3.1, dva 32Gb/s sloty M.2, backplate

23. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud se na poslední chvíli neukáže, že uvedení odemčených procesorů Skylake pro desktop a s nimi i prvních exemplářů desek nové platformy LGA 1151 začátkem srpna byl výmysl, máme zde novou generaci od Intelu už za dva týdny. Nasvědčuje tomu i to, že se výrobci naplno začínají chlubit svými deskami s čipovou sadou Z170, které jsou pod tato CPU určené. Už předevčírem se na webu objevily obrázky desek série „Gaming M“ od MSI spolu s informacemi o několika prvcích, na které chce tato firma zájemce o nějakou tu „gamerskou“ základovku lákat.

Zveřejněné obrázky, které se objevily na několika webech, ukazují trojici desek: MSI Z170A Gaming M5, Z170A Gaming M7Z170A Gaming M9 ACK. Z obrázků je vidět, že červeno-černá bude stále v kurzu, a rozmáhat se dále budou také různé kryty a velké pasivy na čipsetu a napájecí kaskádě (která má u modelu M9 zdá se přípravu pro vodníka). I když jejich překrytování je asi spíš kontraproduktivní a lepší by bylo, kdyby byla žebra exponovaná.

Desky MSI Gaming M pro procesory Skylake
Desky MSI Gaming M pro procesory Skylake 

Ono pokrývačství se ovšem u nejvyššího modelu bude týkat i zadní, rubové strany desky. Jak můžete vidět, MSI se inspirovalo u grafických karet, a osadilo zezadu PCB vyztužovací kryt. Marketing se této vymoženosti rozhodl říkat „Reactive Armor“ (zřejmě to má sedět se sloganem „Miliary Class“, který MSI používá), nicméně když už, slovo backplate asi bude trefnější a méně dětinské. Tento výmysl by ovšem měl mít určité praktické přínosy, byť určitě nejde o nezbytnost. Teoreticky by mohl bránit prohýbání desky při nasazení těžké grafiky a chladiče, také ale pomůže s izolací spodní strany, takže by v některých nešťastných případech mohl zabránit vyzkratování o skříň.

Desky MSI Gaming M pro procesory Skylake

Co se týče konektivity, měly by tyto desky kromě připojení dvou grafik do slotů PCI Express 3.0 (Skylake-S bude mít 16 linek, ovšem čipset Z170 je bude umět rozdělit mezi dva sloty) nabízet také dva sloty pro SSD typu M.2. Ty MSI označuje „Turbo M.2“, což znamená, že podporují přenosovou rychlost 32 Gb/s (PCI Express 3.0 ×4). Desky mají sice porty SATA Express, avšak postrádají přímou podporu pro připojení disků typu U.2, jako je Intel SSD 750. Ty by ale měl zprovoznit adaptér do slotů M.2.

Desky MSI Gaming M pro procesory Skylake

Desky MSI Gaming M pro procesory Skylake

Na deskách série Gaming M by také MSI mělo mít standardně porty USB 3.1, údajně jak v klasické velké formě, tak v podobě oboustranného nového konektoru typu C. Ten má sice být tzv. „next big thing“, ovšem zase není kompatibilní s klasickými kabely, takže kombinace obou verzí je zřejmě nejrozumnější. MSI se také chlubí vylepšenou přepěťovou ochranou na portu RJ-45 síťové karty (pro tu MIS opět zvolilo čip Killer E2205). Ochrana má na deskách údajně zachytit nápor až 15 000 V. Model Z170A Gaming M9 ACK má jinak mít také bezdrátovou kartu Killer AC 1535.

 

CS24

Podle webu techPowerUp má být poměrně bytelné také napájení. Model M5 má pod chladičem kaskády deset fází, verze M7 dokonce čtrnáct. Model Z170A Gaming M9 ACK by jich snad měl mít stejný počet (explicitně to zmíněno není), navíc má už zmíněnou možnost je chladit vodou.

Zdroje: techPowerUp, Fudzilla, The Tech Report