Hlavní navigace

Na nereferenční Radeony RX Vega se může čekat až do půlky října, výrobci nemají čipy

19. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vydání Radeonů RX Vega se proti původním plánům počítajícím s termínem v druhém čtvrtletí docela zpozdilo. Referenční karty už na trhu sice nějak jsou, ale zase se zdá, že nyní se problémy přelévají do oblasti nereferenčních verzí. Ty se v obchodech doposud nezačaly vyskytovat, ačkoliv už běží druhá polovina září. A moc nadějně to s nimi bohužel nevypadá.

Francouzský hardwarový web Hardware.fr se pokusil vydolovat nějaké informace o tom, proč nereferenční karty stále nejsou a kdy by se to mohlo změnit, od samotných výrobců karet. Zřejmě by mělo jít o firmy Gigabyte, MSI a Sapphire, i když úplně konkrétně to vyřčeno není a teoreticky by mohlo jít i o nějakou další značku. Z oslovených firem jedna údajně neodpověděla a druhá se omezila na to, že „o nereferenčních kartách Vega žádné nové informace nejsou“. Ani to není dobrá zpráva, protože v podstatě znamená, že onen výrobce v nejbližší době uvedení neplánuje, jinak by se asi něčím pochlubil.

Černé scénáře maluje zejména informace od třetího neupřesněného výrobce, který byl nejsdílnější. Podle této firmy není zatím možné datum uvedení nereferenčních karet vůbec přislíbit. Tento výrobce údajně ještě stále nemá zajištěné nebo potvrzené dodávky čipů Vega 10 a nebude tak karty moci v žádném případě vydat dříve než v polovině října. Vzhledem k tomu, že datum dodání ještě ani nezná, to ale může být klidně ještě později.

CS24

Není jisté, jestli jsou v takovéto situaci všichni výrobci, takže teoreticky by celkově stav až tak kritický být nemusel. Některé firmy by mohly teoreticky být šťastnější než jiné, například partneři jako Sapphire nebo PowerColor, exkluzivně vyrábějící Radeony. Pak by snad byl sice omezený výběr jako třeba předloni s Radeony R9 Fury (kdy existoval jen dva modely od Asusu a Sapphire), ale alespoň něco by na trhu bylo. Ovšem spoléhat se na to nelze. Podle dřívějších zpráv webu DigiTimes totiž výrobu postihují problémy u firmy zapouzdřující dohromady čipy a paměti HBM2, což způsobuje značný nedostatek hotových GPU.

asus-radeon-rx-vega-64-strix-8gb-hexus-03 Radeon RX Vegy 64 Strix od Asusu (Zdroj: Hexus.net)

Hardware.fr jinak podotýká, že tato situace by se možná nemusela týkat Asusu. Ten oznámil nereferenční karty Radeon RX Vega 64 i 56 v provedení Strix překvapivě ještě o prázdninách a dokonce poslal vzorky k předběžným testům (údajně ale ještě ne s finálním BIOSem). Tyto karty měly do obchodů jít v září, což by znamenalo, že by se Asusu ono zpoždění a chybějící čipy vyhnuly. Ani Strixy v obchodech dosud nejsou, ale Asus si teoreticky mohl předem domluvit nějakou formu priority a pak by se mu třeba mohlo povést karty ještě tento měsíc vydat, ačkoliv by jiní byli na suchu. Pokud by na to náhodou došlo, byly by pak modely Strix asi výjimkou.