Hlavní navigace

Na obláček s IPS od LG a jejími Zero klienty N1910LZ, N2210WZ, N2311AZ

18. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

LG se chystá se svými Zero klienty obsadit podnikový segment. Napomoci jim k tomu má i zobrazovací technologie IPS.

„Tyto monitory jsou zajímavým řešením pro novou generaci pracovního prostoru. Řada P kombinuje dvě důležité technologie – cloudově orientovaný monitor a IPS panel. Monitory LG se tak stanou důležitou součástí nastávající virtualizace IT“, říká Martin Malý, tiskový mluvčí společnosti LG Electronics CZ.

Devatenácti respektive dvaceti dvou palcová varianta, která je svým poměrem stran 5:4/16:10 a rozlišením
1280 × 1024/1680 x 1050 bodů v kanceláři bezesporu použitelnější, než Full HD třiadvacítka, obsahuje bohužel obyčejnou matrici TN. Takže se dostáváme do situace, že menší monitory mají nepříliš kvalitní barevné zobrazení a větší zase pro pracovní nasazení nevhodné rozlišení, resp. poměr stran. Důvodem bude nejspíše to, že LG v uvedených úhlopříčkách panely e-IPS s poměrem stran 16:10/5:4 aktuálně nemá a těžko je bude vyrábět jen pro trojici nepříliš masově využívaných modelů.

N1910LZ a N2210WZ

N2311AZ

Ostatní parametry zobrazení jsou shodné s tím, jaké dnes naleznete u běžně prodávaných modelů včetně podsvětlení pomocí jednoho, v hraně instalovaného pruhu LED. Polohovatelnost panelů pak zahrnuje naklápění a možnost otočení o 90° (pivot). Nechybí výšková nastavitelnost v rozsahu 110 mm. Samozřejmostí je také podpora ergonomických držáků standardu VESA.

N2210WZ

Výhodou Zero klientů je však zejména fakt, že v monitoru nenaleznete procesor, pevný disk a logicky ani operační systém. O celou obsluhu se stará čipová sada Teradici Tera 1100 PCoIP ve spolupráci se 128 MB operační paměti. Zero Client běží na virtuálním prostředí VMware, které je instalováno na nějakém podnikovém serveru a jeho OS. Komunikace probíhá pomocí gigabitového rozhraní LAN, s jehož využitím je řešeno rovněž napájení celého klienta.

rozhraní Zero klienta (N2311AZ)

Software může být samozřejmě také automaticky zálohován a aktualizován bez nutnosti přerušovat práci na stanicích. K Zero klientu stačí v podstatě jenom připojit kabel LAN, klávesnici a myš, přihlásit se a následně začít pracovat. Předností je bezesporu také možnost pracovat z libovolné stanice, protože veškerá data jsou uložena na serveru. Pracovníci, jež si chtějí uložit své osobní dokumenty, jsou odkázáni na paměťové zařízení USB, pokud je jim v podnikové síti tato funkcionalita povolena.

CS24

Podíváte-li se na cenu, která se pohybuje u nejmenšího modelu lehce pod 400 USD a u největšího modelu zase drobně nad 500 USD, položíte si asi otázku, zda je nasazení Zero klientů skutečně tak ekonomicky výhodné, jak nám tvrdí LG. Za stejnou cenu můžete v podstatě pořídit plnohodnotný kancelářský počítač i s monitorem a nemusíte navíc spravovat drahý server. Výhody samozřejmě uvedený systém má (například v lepším zabezpečení a přenositelnosti), ale v ceně rozhodně nespočívají. Proto dle mého názoru nelze očekávat nějaké masivní prosazování Zero klientů, ať už od LG, nebo jiné společnosti.

Zdroj: LG