Hlavní navigace

Na YouTube jsou 4 mil. videí s licencí CC. Můžete s nimi dělat psí kusy

26. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před rokem Google přidal do YouTube nový typ licence Creative Commons, konkrétně CC BY. Jedná se o sadu podmínek, za jakých můžete cizí dílo použít pro vlastní účely. Zmíněná BY je nejméně omezující, pokud někdo zveřejní jakýkoliv obsah po touto licencí, jeho dílo můžete volně šířit i upravovat, ale musíte uvést původního autora.

YouTube licence
Během nahrávání nebo upravování videa na YouTube můžete typ licence změnit

Jak vysvětluje oficiální český překlad CC BY.

Dílo smíte:

  • Šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat dílo veřejnosti
  • Upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
  • Využívat dílo komerčně

Za těchto podmínek:

  • Uveďte autora — Máte povinnost uvést údaje o autorovi a tomto díle způsobem, který stanovil autor nebo poskytovatel licence (ne však tak, aby vznikl dojem, že podporují vás nebo způsob, jakým dílo užíváte).

Na YouTube se za onen rok nahrály čtyři miliony videí s licencí CC BY, celkem to dělá 40 let videa, která můžete libovolně použít, zremixovat atd. Z celkového množství se jedná o velmi malý díl. Na YouTube běžně přibude 72 hodin videa každou minutu, takže 40 let nového videa se objeví za 3,5 dne. Někteří uploadeři si možná ani neuvědomují, že existují různé typy licencí, proto jsou díla po CC BY v takové minoritě.

 

CS24

Pro Creative Commons je teď YouTube největším zdrojem videa. Pokud si chcete vyzkoušet výhody i z uživatelské stránky, zkuste v editoru na YouTube vyhledat cizí klipy a sestříhat z nich něco vlastního. V praxi neexistuje jednodušší způsob, jak videa v CC upravovat jednodušeji. Nemusíte nic stahovat, instalovat, prostě to všechno nějak funguje přímo v prohlížeči.

Zdroj: Creative Commons