Hlavní navigace

Nad hlavním panelem už tancují emoji. Novinky ve Windows 10 Insider Preview build 16199

18. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Některé funkce jsou užitečné, jiné spíše rozptylují. Jak to budete mít s emoji nad hlavním panelem?

Od včerejška tady máme Windows 10 Insider Preview build 16199 pro osobní počítače a build 15215 pro smartphony pro Fast ring. Předesílám, že u mobilů se nic nemění, Microsoft pouze opravil pár chyb. Vývoj edice pro počítače naproti tomu probíhá naplno a firma upřesňuje, jak je to s novou aplikací Story Remix, představená již v minulém sestavení Fall Creators Updatu. Microsoft pro testování používá metodu A/B. To v tomto případě znamená, že novou aplikaci nemá k dispozici každý. Kdyby to byl i váš případ, můžete poslat žádost o zařazení do testování na e-mail PhotosPreviewProgram@microsoft.com. (Nejdříve si pomocí vyhledávání ověřte, že aplikace není dostupná.) V opačném případě vyčkejte.

Novinky v My People

Nová verze Windows rozvíjí funkci My People, jak bylo přislíbeno. Oblíbené kontakty vám mohou posílat emoji, které uvidíte levitovat nad hlavním panelem. Předpokládám, že tyto prvky budou řadu lidí spíše obtěžovat. Dobrá zpráva ale zní, že tuto funkci lze vypnout. Avatary kontaktů doplňuje indikátor počtu nových oznámení, které s tímto člověkem souvisí. Tato oznámení podporuje mj. Skype pro Windows 10 od verze 11.16.556.0.

Když vám někdo pošle emoji… (Foto: Microsoft) Když vám někdo pošle emoji… (Foto: Microsoft)

Snazší je sdílení. Na co jsme se těšili? Až bude možné přetáhnout soubor rovnou na kontakt na hlavním panelu pro odeslání souboru. Už to možné je a aktuálně tato akce vede k vytvoření nového e-mailu. Uvidíme, jestli bude možné změnit výchozí aplikaci pro sdílení. Nově každopádně dále pomocí panelu pro sdílení můžete vedle samotných aplikací vybírat přímo cílové kontakty.

CS24

Vylepšení se dočkalo vysílání herních přenosů. V nastavení lze určit, aby k diváctvu byl posílán pouze zvuk ze hry, nikoli i z dalších aplikací v počítači. V Nastavení v sekci s informacemi o systému uvidíte nejen specifikace zařízení a Windows, ale také stav počítače v otázkách zabezpečení a výkonu. Jedná se o ukazatele, které můžete sledovat rovněž v novém Centru zabezpečení. V Nastavení se pak objevují instruktážní videa.

Vedle aplikací lze přímo sdílet i s kontakty (Foto: Microsoft) Vedle aplikací lze přímo sdílet i s kontakty (Foto: Microsoft)

Creators Update přinesl nějaké možnosti automatického čištění úložiště a sestavení 16199 přidává možnost automaticky mazat soubory ve složce Stažené soubory, které se za více než 30 dní nezměnily. Cortana vás dokáže upozornit na příchozí hovory na mobilu s Androidem. To je ovšem v Česku stále pasé. Kompletní seznam změn a známých chyb naleznete na blogu Windows Experience.