Hlavní navigace

Nadopujte ThinkPad energií

20. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože většina mnoho výrobců notebooků nabízí už velmi propracované nástroje pro nastavení úsporného chování notebooku, Lenovo a jejich ThinkVantage si drží postavení nejlepšího nástroje. Pouhým projitím všech jeho možností a vypnutím všeho nepotřebného, snížením taktu procesoru a jasu na dostačující minimum získat klidně až několik desítek cenných minut výdrže navíc.

Jako příklad použiji právě ThinkPad T61, který je právem oslavován za vynikající klávesnici, mobilní rozměry i dobrý displej, ale oprávněně kritizoval velmi slabou výdrž v provozu na baterii. Ta při běžné kancelářské práci, u níž jste připojeni přes Wi-Fi, činí v základu pouze 1 hodinu a 50 minut, což je u notebooku za nemalou cenu docela zklamáním.

Testovaná konfigurace

  • procesor: Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz)
  • operační paměť RAM: 1 GB DDR2 667 MHz
  • grafická karta: Nvidia Quadro NVS 140M 128 MB
  • pevný disk: 120 GB, 5 400 ot./min.
  • optická mechanika: DVD¬±RW DL
  • displej: 14,1" s rozlišením 1 440 × 900 bodů
  • akumulátor: čtyři články, 37,44 Wh, udává výdrž až 3,8 h
  • konektivita: Ethernet, telefonní modem, Wi-Fi, Bluetooth, FireWire
  • hmotnost: 2,33 kg
  • rozměry: 336 × 237 × 27,6 mm
  • operační systém: Windows Vista Business 32 bit

 
V T61 obsahuje v základní konfiguraci jen 4článkovou baterii Panasonic s kapacitou 37,44 Wh

Vypněte zbytečnosti

Nejdříve majitelům ThinkPadů ukážu cestu, která kromě několika minut času nebude vůbec nic stát. Spusťte na vašem notebooku správce profilů napájení (u Lenova je to Power Manager přístupný pod tlačítkem ThinkVantage nebo po klepnutí na symbol nabíjení baterie v systémové liště) a vytvořte si nový vlastní profil. Ten by se měl dělit na dvě části: AC settings (notebook připojený k elektrické síti) a Battery settings.

U AC settings se nemusíte nijak omezovat, podsvícení displeje si dopřejte, jaké jen chcete, žádné bezdrátové technologie nemusíte vypínat a pro procesor nastavte flexibilní výkon tak, ať jej máte dostatek, ale ať nejede pořád: nebudete pak tak často slyšet větráček a zároveň klesne i spotřeba elektřiny ze sítě.

Při procházení Battery settings buďte mnohem pozornější, procesor klidně nechte zpomalovat na co nejnižší frekvenci, dnešní Core 2 Duo mají výkonu dost i při velmi nízkých frekvencích. Podsvícení displeje snižte na snesitelné minimum: budete-li potřebovat pro nějaký účel více, raději si jej až v tomto případě ručně zvýšíte. Umožňuje-li váš notebook snížit obnovovací frekvenci LCD panelu, udělejte to, ani 40 Hz vás nebude nijak omezovat.

Přemýšlejte nad tím, kdy má které zařízení přejít do úsporného režimu. Displej nechte klidně usínat po pár minutách, pro disky by 10 minut mělo také stačit a režim spánku nenastavujte také na víc než 20 minut. Až zapomenete notebook vypnout, a po třech hodinách budete muset pokračovat v práci na baterii, ještě tento krok doceníte. Při práci se vám samozřejmě neuspí, protože zmíněných 20 minut se počítá až od času poslední aktivity.

Velmi rychlý přístup k vypnutí různorodých částí výbavy představuje tzv. Battery Stretch. Díky němu nemusíte profil pro práci na baterii zase tak výrazně redukovat a až v případě potřeby rychle aplikovat Battery Stretch, který je rychle přístupný rovnou od ukazatele baterie. Při práci na baterie vám rovnou ukáže, kolik minut práce vám přidá - zkušenosti ukazují, že základními operacemi lze získat kolem 5% výdrže navíc.

Rychlou změnou různých parametrů jsem výdrž notebooku na základní baterii zlepšil zhruba o 10 minut, tedy přibližně na 2 hodiny. Nevyčerpal jsem ale všechny softwarové možnosti. Pokračovat lze za pomoci výborného nástrojem RightMark CPU Clock Utility (krátce RMClock), který si popíšeme v některém z příštích návodů. Na řadu přichází hardwarová rozšíření a ta samozřejmě něco stojí.

Jak ze dvou hodin udělat hodin sedm a půl

Lenovo pro své notebooky nabízí velice zajímavou možnost: baterii do UltraBay (pozice, kde máte obyčejně optickou mechaniku), jež notebook neudělá větším, ani výrazně těžším a nestojí mnoho. Navíc je kompatibilní s celou řadou notebooků ThinkPad a můžete si tak například takovou baterii ve firmě snadno půjčovat. Máte-li notebook připojen k síti, nebo není-li standardní baterii zcela vybitá, můžete baterii do UltraBay a DVD mechaniku libovolně měnit za chodu operačního systému. Podobnou baterii seženete i pro notebooky jiných značek, typicky pro ty z firemního prostředí.

 
Baterii do UltraBay pro Lenovo vyrábí Sony a s kapacitou 29,16 Wh prodlouží výdrž T61 až o 1:44 h

Přestože pro T61 v nabídkách obchodů UltraBay baterie jakoby neexistuje, kupte klidně baterii určenou pro Z60/R60/T60/X60, která samozřejmě s T61 bez problémů funguje. Baterie do UltraBay je tříčlánková a má tedy o něco nižší kapacitu než základní baterie. Běžně ji pořídíte za 2 700 Kč včetně DPH a výdrž notebooku prodloužila o dalších 1:44 hodiny. Za tento příplatek se tedy dostanete na celkové téměř čtyři hodiny kancelářské práce na baterii. Notebook vám nijak výrazně neztěžkne - použitou technologií je Li-Pol.

Pokud vám to nestačí, nebo chcete větší výdrž i se současně osazenou DVD mechanikou, existuje další řešení. Čtyřčlánkovou baterii vyměňte za sedmičlánkovou. Konkrétně pro T61 ji vyrábí Sanyo, má kapacitu 75 Wh a notebook s ní běžně vydrží solidních 3:34 hodiny.

    
Výměna baterie v notebooku je záležitostí sekund. Sedmičlánková baterie vydrží v T61 přes tři a půl hodiny kancelářské práce s Wi-Fi a plné nabití trvá necelých pět hodin

Sedmičlánková baterie není kompatibilní s tolika dalšími modely Lenovo Thinkpad, notebook s ní docela ztěžkne a také o několik centimetrů vzadu vyčnívá. To ale většinou nijak nevadí, zvlášť u širokoúhlého těla T61. Cena za baterii s tak velkou kapacitou není nijak závratná, v internetových obchodech zaplatíte asi 3 200 Kč včetně DPH.

CS24

Nejzajímavější je ovšem kombinace všech tří baterií: začnete s jednou základní baterií a baterií v UltraBay a jakmile bude kapacita čtyřčlánkové baterie vyčerpána, jednoduše z brašny vytáhnete sedmičlánkovou baterii a máte před sebou další hodiny provozu. Navíc vše provedete za běhu systému, žádné uspávání či vypínání - stačí nechat osazenou alespoň jednu baterii v kterékoliv pozici pro udržení notebooku v provozu. Při současném osazení baterie v UltraBay a v běžné pozici se automaticky používá ta přídavná, což mírně komplikuje použití všech tří zmíněných baterií. Ideální systém pak bude práce na čtyř nebo sedmičlánkové baterii až do poklesu její kapacity na velmi nízkou úroveň, pak přidáte baterii do UltraBay a zároveň vyměníte tu hlavní.


Toto kombo vám umožní s T61 pracovat v terénu až sedm a půl hodiny