Hlavní navigace

Naklonujte si okna pro jejich nepřetržité sledování

3. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Funkci klonování, kterou nabízí šikovný program OnTopReplica, uvítáte třeba v okamžiku, kdy chcete sledovat zpravodajství nebo nějaké video a zároveň dělat nějakou jinou činnost. Díky němu totiž můžete kterékoliv okno naklonovat a nechat zobrazovat ve speciálním náhledu. V praxi tam můžete mít aktivních několik oken, která se budou zobrazovat nad ostatními.

Program pro svůj běh vyžaduje Microsoft .NET Framework alespoň verze 2. Funguje ve Windows 7 a Vista se zapnutým rozhraním Aero.

Samotná instalace je velmi jednoduchá a po jejím dokončení se zobrazí malé průhledné okno. Klepněte na něj pravým tlačítkem a z nabídky vyberte Jazyk | Čeština.

Následně opět otevřete nabídku a ukazatelem myši najeďte na položku Vybrat okno. Zobrazí se seznam otevřených oken.

Zvolte některé z nich a to se pak v reálném čase začne zobrazovat v náhledu nad všemi ostatními okny. Snadno tak můžete například současně při psaní kontrolovat, zda vám někdo odpověděl v IM aplikaci či v náhledu sledovat večerní zprávy.

Velikost tohoto náhledu je možné libovolně měnit, stejným způsobem, jako měníte velikost běžného okna. Pamatujte však, že skutečné okno, které jste naklonovali, nesmíte minimalizovat. V opačném případě se vám přestane náhled aktualizovat.

Program nabízí řadu různých nastavení, od průhlednosti náhledu přes jeho umístění a úpravy velikosti. Jelikož je program v české lokalizaci, není potřeba všechny detailně popisovat. Za zmínku však stojí velmi šikovná funkce, která umožňuje v náhledu zobrazovat pouze výřez příslušného okna. To je praktické třeba při sledování videa na serveru YouTube.

Nejprve naklonujte okno. Poté na náhled klepněte pravým tlačítkem a zvolte příkaz Vybrat výřez. Poté pomocí myši vyberte příslušnou oblast a potvrďte klepnutím na tlačítko Hotovo.

CS24

Při tvorbě můžete výřez pomocí stejnojmenného tlačítka uložit a pojmenovat, abyste jej kdykoliv případě potřeby mohli snadno použít.

TIP: Opětovným spuštěním programu můžete vytvořit nový náhled okna a mít jich tak na obrazovce libovolný počet.