Hlavní navigace

Nákupní rádce: Jak si bez obtíží vybrat vhodnou digitální videokameru?

24. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při výběru digitální kamery je hned několik aspektů, které je třeba si ujasnit před samotným procházením obchodu. Měli byste si ujasnit, jakou kvalitu záznamu požadujete, zda unesete nějaké to kilo navíc, jak dlouhé záznamy budete pořizovat a také to, kde budete vámi pořízený záznam přehrávat.


Na co se to ukládá?

Digitální kamery nejčastěji najdete rozdělené podle způsobu, jakým ukládají obrazová data. Jedná se jednak o samotný typ paměťového média, ale také o to, zda je obraz při ukládání komprimován.¬®

Své nejlepší roky již má za sebou formát mini DV. Kamery s tímto označením ukládají záznam na páskové kazety, jež pojmou až 90 minut záznamu. Obrovskou výhodou pro kreativnější uživatele je nekomprimovaný záznam. Ten po přesunutí na pevný disk počítače ukrojí z kapacity při hodinového záznamu přibližně 11 GB. Kopírování navíc trvá velmi dlouho - tedy přesně stejně, jaká je délka záznamu. Kromě toho zpracování vyžaduje vysoký výpočetní výkon počítače nebo velkou trpělivost. Mimo těchto nároků na PC je nevýhodou také omezená životnost záznamové pásky, které je limitována počtem přepisů.

Ani kamery se záznamem na DVD už nejsou tak oblíbené jako v minulosti. Jak již název napovídá, obrazový záznam je vypalován přímo na DVD, většinou v menší variantně s průměrem 8 cm. Při použití dvouvrstvé varianty je možné v nižší kvalitě uložit až 2 hodiny. Tento způsob ukládání je výhodný pro ty, jež se nechtějí starat o jakoukoliv úpravu videa. Čerstvě natočený záznam je možné ihned založit do videotéky domácího videa.

Drtivou většinou této kategorie kamer tvoří modely, které jako úložiště používají paměťovou kartu nebo pevný disk. V prvním případě samotná kamera většinou disponuje základní vnitřní pamětí, která stačí na několik hodin záznamu. Tu je dále možné rozšířit pomocí paměťových karet. Výhodou je kromě dlouhého záznamu také větší mechanická odolnost - záznamové médium nemá žádné mechanické části. Dvousečnou vlastností je pak menší hmotnost i celkové rozměry. Na jednu stranu je taková kamera skladnější a při jejím přenášení se rozhodně nenadřete, díky skromnějším rozměrům je však náchylnější na nechtěný třes při záznamu. To stejné můžeme prohlásit o absenci optického hledáčku, který na moderních kamerách často chybí. Při opření kamery o oko určitě dosáhnete stabilnějšího obrazu, než s nataženou rukou při koukání do LCD displeje.

Nic méně než Full HD

Ačkoliv má způsob ukládání vliv i na kvalitu výsledného videa, mnohem více ji ovlivní typ použitého čipu a jeho rozlišení. Nejpoužívanější jsou CMOS čipy, jež mají lepší vlastnosti, než starší CCD čipy. Ty najdete v dražších kamerách, kde jsou však použity tyto čipy hned tři. Pro každý barevný kanál spektra RGB jeden.

Rozlišení čipu nemusí být vždy rozhodující, pro obrazové rozlišení Full HD (1 920 × 1 080) postačí 3,2 Mpx. V malých kapesních kamerkách však najdete i základní rozlišení snímače 0,8 Mpx. Ve specifikacích některých výrobců narazíte i na údaje pohybující se kolem 15 Mpx, takovéto rozlišení využijete maximálně při pořizování fotografií.

Transfokace vs. stabilizace

Důležitým údajem je také optický zoom, tedy maximální možné přiblížení. Výrobci rádi udávají i digitální zoom, který však není nic jiného než zvětšení výřezu z videa. Optická transfokace je řešena změnou polohy čoček v objektivu. 

S možným přiblížením je úzce spjata stabilizace obrazu. Při velkých hodnotách zoomu (víc než 15×) prakticky není možné udržet v rukou kameru tak, aby byl obraz stabilní. Levné kamery pouze vyříznou obraz a pomocí algoritmu jej stabilizují, ty dražší pak disponují optickým stabilizátorem, tedy mechanismem, který vyrovnávají třes. Ani kvalitní superstabilizace však nedokáže stabilizovat obraz s opravdu velkým přiblížením (25× a více). Pro natáčení je pak nutné využít stativ. Také u tohoto parametru je tedy dobré dát na zdravý rozum a nepodlehnout marketingovým chytákům.

Tipy:

Toshiba Camileo H30

Tento levný model od Toshiby dobře poslouží jako první rodinná kamera pro nenáročné uživatele. České kameramany potěší kompletní lokalizací a minimální hmotností i rozměry. Pro ukládání záznamu ve Full HD poslouží základní interní paměť, která je dále rozšiřitelná o paměťové karty až do kapacity 32 GB.

Graf ceny produktu Toshiba Camileo H30 poskytuje server Heureka.cz

Sony HDR-CX115

Pro pokročilejší uživatele, kteří vyžadují lepší kvalitu videa, než nejlevnější modely je HDR-CX15 králem poměru cena/výkon. Jako u většiny kamer, i zde Sony použil optiku Carl Zeiss, jež se vyznačuje vynikajícími vlastnostmi. Při natáčení můžete použít 25násobný zoom.

Graf ceny produktu Sony HDR-CX115 poskytuje server Heureka.cz

Panasonic HDC-TM300

MMF24

Pro opravdu kvalitní záznam vám nezbude jiná možnost, než nákup tříčipové kamery. Panasonic navíc disponuje i optickým hledáčkem, který bohužel u ostatních modelů není samozřejmostí. Velice dobře si kamera poradí i při horších světelných podmínkách. Potěší i povedená ergonomie.

Graf ceny produktu Panasonic HDC-TM300 poskytuje server Heureka.cz